Känslor och sinnen ska bjuda på sensationella musikupplevelser i vår

En festival som presenterar den fräschaste nya musiken med aktuella inhemska och internationella tonsättare. Det är Musica Nova i ett nötskal.

Klangforum Wien är en av grupperna som uppträder på Musica Nova.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
30.11.2022 11:31 UPPDATERAD 30.11.2022 11:52
Det är den första Musica Nova-festivalen som sopranen Tuuli Lindeberg basar för i egenskap av konstnärlig ledare. På festivalen som äger rum i mars är temat känslor, sinnen och sensationer.
– Målet är bjuda på något sensationellt på en festival med samtidsmusik. Jag har länge fascinerats av paradoxen hur olika musiker och publiken kan uppleva musik på en känslomässig och intuitiv nivå, säger Lindeberg.
Hon har valt att bygga upp programmet med verk som enbart är komponerade på 2000-talet och all musik är skriven av levande kompositörer. Musica Nova är inte bara musik. Det bjuds också på scenproduktioner, föreläsningar, workshoppar och ljudinstallationer. Lindeberg vill att de internationella gästerna på Musica Nova lämnar ett större avtryck än att de bara framför en konsert och åker hem. Residenstonsättaren på Musica Nova 2023 är den italienska tonsättaren Clara Iannotta som är bosatt i Berlin. 

ANDRA LÄSER