Skattedirektören: ”Utgångspunkten är att vi litar på folks uppgifter om sina inkomster”

Hur är det möjligt att mannen med de högsta inkomsterna i Finland i fjol, Juhapekka Piiroinen, säger sig ha deklarerat fel inkomst? Skatteförvaltningen kontrollerar inte alla inkomster, utan utgår ifrån att folk lämnar in korrekta uppgifter i sin deklaration. 

Kodaren Juhapekka Piiroinen från Tavastehus deklarerade en inkomst på över 133 miljoner euro i fjol genom handel med kryptovaluta. Nu säger han att summan var ett tryckfel.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
09.11.2022 18:22 UPPDATERAD 09.11.2022 19:14
Skatteförvaltningen utgår ifrån att finländarna håller sig till sanningen när de fyller i sin skattedeklaration, för det finns ingen regelbunden kontroll av alla sifferuppgifter. Men, man ska inte deklarera påhittade inkomster heller, för i ett senare skede kräver skattebjörnen bevis i form av kvitton, kontoutdrag och lönebesked.
– Utgångspunkten är att medborgarna gör en korrekt deklaration, att man uppger den inkomst man verkligen har haft. På skatteförvaltningen gör vi ändå vissa kontroller, exempelvis om en person får ovanligt stor kvarskatt eller återbäring tar vi kontakt och ställer följdfrågor om personens inkomster, förklarar juridiska direktören Matti Merisalo vid Skatteförvaltningen till HBL.
Han kan inte kommentera enskilda privatpersoners skatteuppgifter, utan svarar på ett principiellt plan on myndighetens sätt att arbeta.
Frågan om felaktiga inkomster blev aktuell under onsdagsmorgonen då kodaren Juhapekka Piiroinen, som toppar listan över finländare med de största inkomsterna år 2021, förnekade att han skulle ha haft 133,7 miljoner euro i kapitalinkomster. Han arbetar vid spelbolaget Critical Force, vars årsomsättning inte alls är på samma nivå som Piiroinens deklarerade inkomster.

”Mänskligt misstag”

Helsingin Sanomat ringde upp Juhapekka Piiroinen vid niotiden på morgonen, då han precis hade fått höra om den oväntade listplaceringen.
”Här har skett ett tryckfel. Jag håller som bäst på och gör en rättelseyrkan till skattemyndigheten. Jag gissar att jag har fyllt i min deklaration på kvällen och fått hjärnsläpp”, säger Juhapekka Piiroinen till HS.
Han säger att han inte har haft över 133 miljoner i inkomst i fjol.
”Man skulle kunna tro att dylika fel uppdagas. Det är mitt misstag. Men här finns goda chanser att göra mänskliga misstag, det är ju bara en webblankett, ingen bekräftelse”, förklarar Piiroinen till HS.
Juhapekka Piiroinen äger ett aktiebolag, Goofy Unicorn som är registrerat i Tavastehus. Antalet aktier i företaget uppgår till 1 337 000, vilket råkar vara exakt samma summa som Piiroinen har uppgett som sin årsinkomst i fjol.
1337 är en sifferkombination som används inom internetkulturen, den står för leet, ett ord som är härlett från engelskans elit.
Under onsdagen publicerade Skattemyndigheten sifferuppgifter om de finländare som förtjänade mest under år 2021. Kodare och andra som jobbar i spelbolag toppade inkomstlistan.
Direktören Matti Merisalo kan inte kommentera huruvida Piiroinen har fått en förfrågan om sina fjolårsinkomster från Skattemyndigheten, men högst troligt har han fått ett elektroniskt meddelande med en uppmaning om att logga in på Min skatt-tjänsten på webbsajten vero.fi.
– Oftast skickar vi en skriftlig förfrågan då en persons restskatt eller återbäring är ovanligt stor. Det kan ske som ett textmeddelande via Suomi.fi-tjänsten, om personen valt att sköta sina ärenden elektroniskt. Då ber vi kunden logga in på Min skatt och kontrollera sina uppgifter. Om vi har tillgång till personens telefonnummer kan vi också ringa upp hen, säger Matti Merisalo.

Uppgiften kan rättas

Också om en privatperson lämnar in en korrigerad version av sitt skatteförslag får hen hem ett nytt skattebeslut där summan för restskatten eller skatteåterbäringen framgår. Senast i det skedet borde Piiroinen ha noterat att hans restskatt är ovanligt hög. 
– Om man har uppgett felaktiga inkomster i sin deklaration kan man göra en rättelseyrkan. Då måste man också prestera en utredning om sina verkliga inkomster. Om man exempelvis har handlat med värdepapper kan man begära att få ett kontoutdrag av sin serviceproducent. Det räcker inte att man kräver ändring, man måste kunna visa upp bevis på vad som blivit fel också, säger Matti Merisalo.
Enligt Matti Merisalo är det ytterst ovanligt att finländare uppger mycket för höga inkomster vid skattedeklarationen.

ANDRA LÄSER