Det blir en medeldistansduell trots allt

Fjolårets succélöpare mot den här säsongens stjärnskott. Sara Kuivisto och Eveliina Määttänen kommer att mötas för första gången på 800 meter i Joensuu. 

Eveliina Määttänen gjorde sin mästerskapsdebut i VM i Eugene. Nu försöker hon utmana Sara Kuivisto på 800 meter i Kalevaspelen trots ett utmanande tävlingsprogram. 
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
05.08.2022 15:36
Det var säkert många som drog en liten besviken suck då statistikettan på 800 meter Eveliina Määttänens namn också hittades på deltagarlistan på 400 meter i Kalevaspelen. Förhoppningarna var att Kalevaspelen skulle bjuda på en duell mellan uppstickaren Määttänen och sexfaldiga regerande mästaren Sara Kuivisto.
Försöksheaten på 800 meter och finalen på banvarvet löps på lördag inom loppet av knappa två timmar, vilket gör en dubblering ytterst svår.
Men inte omöjlig. Määttänen kör nämligen en grovjobbarhelg och löper bägge sträckor.
– Vi tar det som en bra träning, säger Määttänen leende efter försöksheatet där hon förbättrade sitt nio år gamla personbästa från 54,69 till 54,18.
26-åriga Määttänen har i år slagit igenom med dunder och brak på nya huvudsträckan 800 meter, noterats för personbästa 2.01,14 och klättrat upp på en tredjeplats i alla tiders finländska statistik bakom Tuuli Merikoski-Silius (2.00,59) och Kuivisto (1.59,41) som i fjol krossade nationsrekord efter nationsrekord på 800 och 1500 meter.
Sara Kuivisto.
Kuivisto har i år lidit av skadeproblem och inledde sin tävlingssäsong så sent som i slutet av juli. I Kalevaspelen kommer dessa två medeldistansstjärnor äntligen ställa sig bakom samma startlinje.
– Det är väldigt skönt att det finns konkurrens och att vi kan pusha varandra, säger Määttänen.

Från långa häcken till dubbla banvarvet

Att Määttänen blev en VM-meriterad 800-meterslöpare var egentligen en slump. Määttänen gjorde sig känd som en duktig häcklöpare som mellan 2014 och 2019 tog fem medaljer och en fjärdeplats på 400 meter häck.
Efter FM-guldet 2019 kom ändå baklårsproblemen som ställde till det rejält. I fjol tävlade Määttänen inte alls under sommaren.
– Efter en lång rehabiliteringsperiod försökte jag börja träna häcklöpning igen men baklåret blev genast sjukt. Jag kände att jag ändå ville tävla och träna hårt så tillsammans med tränaren tänkte vi att jag kunde pröva på 800 meter slätt i stället. Jag har ändå en bakgrund på 800 meter från juniorserierna, säger finska juniormästaren (16-årsklassen) från 2011.
Men att förflyttningen till en längre, häckfri sträcka skulle gå så här galant hade Määttänen aldrig anat. I mitten av maj blixtrade hon till ordentligt då hon löpte nationsrekord på udda sträckan 600 meter (1.28,47). I säsongsöppningen på 800 meter löpte hon rekordtiden 2.04,01.
Den sista juni smällde hon sedan till med nytt PB i Diamond League i Stockholm. I VM var hon nära att knipa en semifinalplats i sin mästerskapsdebut.
– Trollkarlen själv är också lite förundrad att sommaren varit så fin, säger Määttänen och syftar på sig själv.
– Jag hade inte förväntat mig något sådant här. Det har varit härligt att löpa då det rullat på så bra. Man kan bara njuta av flytet, säger Määttänen leende.

ANDRA LÄSER