Medborgarinitiativ om automatisk utvisning av sexualbrottslingar samlade in 50 000 namn

Enligt medborgarinitiativet ska uppehållstillstånd hävas automatiskt för personer som gör sig skyldiga till sexualbrott.

SPT/Erik Sandström
14.01.2019 12:12 UPPDATERAD 15.01.2019 10:24
Ett medborgarinitiativ om att enklare utvisa sexualbrottslingar har samlat över 50 000 underskrifter, det vill säga den mängd som behövs får att initiativet ska behandlas i riksdagen. Enligt Tammerforsbon Saila Al-Jewari, en av dem som ligger bakom medborgarinitiativet, är grov hatretorik en av de främsta orsakerna till initiativet.
Enligt initiativet ska en person som gör sig skyldig till sexualbrott i Finland automatiskt förlora sitt uppehållstillstånd och Migrationsverket ska direkt få tillstånd att utvisa personen. En person som har gjort sig skyldig till sexualbrott ska inte heller kunna beviljas finskt medborgarskap.
– Vi har skapat det här medborgarinitiativet för att Finlands makthavare ska göra någonting åt problemen, säger Al-Jewari.
Al-Jewari berättar att hon själv är gift med en irakier och poängterar att det inte ligger någon som helst rasism bakom initiativet, snarast tvärtom. Enligt Al-Jewari måste medborgarna kunna lita på Finlands rättssystem och på Migrationsverket.
– Hur bakvänt det än låter så minskar hatretoriken om folk kan lita på rättssystemet.
Inrikesministeriets chef för migrationsavdelningen Jorma Vuorio säger till Iltalehti att alla har rätt till rättssäkerhet och har rätt att överklaga beslut. Därför är det omöjligt att någon automatiskt skulle förlora sitt uppehållstillstånd.
Al-Jewari säger att personerna bakom medborgarinitiativet inte har haft hjälp av rättslärda. Enligt henne är syftet med initiativet att ge uppmärksamhet åt problemen och att få lagstiftarna i granitborgen att reagera, inte att alla formuleringar ska vara korrekta.

ANDRA LÄSER