Nokian Renkaat lämnar Ryssland

Fyra av fem Nokian Renkaat-däck tillverkas i Ryssland. Men nu har bolaget bestämt sig för att dra sig ur Ryssland helt och hållet.

80 procent av Nokian Renkaats däck har hittills tillverkats i Ryssland.
Nästan på dagen fyra månader efter invasionen i Ukraina har däcktillverkaren Nokian Renkaat beslutat sig för att lämna Ryssland och den ryska marknaden. På grund av kriget och de påföljande sanktionerna, som blir allt strängare, är det inte längre möjligt att fortsätta verksamheten på ett säkert sätt i landet, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Nokian Renkaat hör till de finska storbolag som har allra störst exponering mot Ryssland. I fabriken i närheten av Sankt Petersburg tillverkas hela åttio procent av bolagets däck. Ryska kunder står för 20 procent av omsättningen.
Nokian Renkaat räknar med en förlust på 300 miljoner euro i och med beslutet, i form av en nedskrivning av de ryska tillgångarna. I och med att värdet på egendomen i Belarus och Ryssland beräknas till 400 miljoner euro räknar bolaget med att få in 100 miljoner euro på avyttringen.
I pressmeddelandet fördömer vd Jukka Moisio kriget.
"På kort sikt har vi fokuserat på att justera vår verksamhet enligt ett snabbt skiftande och väldigt osäkert marknadsläge, samt att behålla Rysslandsverksamheten i våra egna händer", säger Moisio i pressmeddelandet.
Vidare säger han att beslutet inte var lätt att fatta. Nokian Renkaat har verkat i Ryssland i 17 år och har över 1 600 anställda samt ett brett kund- och leverantörsnätverk i landet.

Investerar i Europa

Nokian Renkaat har startat en utredning av alternativen för hur man ska dra sig ur Ryssland på ett kontrollerat sätt, med hänsyn till den lokala personalen och lagstiftningen.
Samtidigt fortsätter arbetet med att täcka upp för produktionsbortfallet i andra länder. Bolaget har bland annat höjt kapaciteten i Finland och på den nya fabriken i amerikanska Dayton. Dessutom har man beslutat att investera i ny fabrikskapacitet i Europa.
Det är fortfarande osäkert var Nokian Renkaats produktion ska utökas, men förra veckan rapporterade Yle att bolaget har köpt en industritomt i Nokia. Orsaken är att man vill gardera sig inför framtida behov, skriver Yle.
Nyheten om Rysslandsutträdet fick aktien att falla på onsdagsförmiddagen. Efter en timme av börshandel låg kursen kring 11 euro, två procent lägre än vid öppning.

ANDRA LÄSER