De vita hjälmarna

Efter åtta år av krig är alla vanliga dödliga hjältar.

Det här veckoslutet evakuerades fler än 400 män, kvinnor och barn från organisationen Vita hjälmarna från Syrien till Jordanien. Med ett uppmärksammat öga på hur Europa behandlar flyktingar, har de flesta av Syriens grannar gjort det allt svårare för syrierna att lämna landet. Evakueringen ses därför som något av ett mindre mirakel.

En av de äldre syriska männen jag intervjuat plockade under intervjun konsekvent sönder sitt högra ögonbryn. Mannens fingrar letade sig upp till ögonbrynet och ryckte ut några hårstrån så att en liten röd knappnålsstor prick uppstod. Med hjälp av konstant petande växte pricken som en alltför stor finne, för att till sist brista och rulla ner över ögat som en droppe blod. Mannen själv verkade inte bekommas, han fångade upp droppen med pekfingret utan att stanna upp i berättelsen. När jag erbjöd honom en näsduk såg han förvånad ut.

"Det är bara droppar", sade han.

Vita hjälmarna är en syrisk organisation inte olik den frivilliga brandkåren. Som uppgift har de att rädda liv från den omedelbara risk som en bomb eller en kemisk attack utgör. Organisationen består inte av utbildade räddningsarbetare utan av lärare, skräddare, unga arbetslösa män och skolans vaktmästare. Bland dem finns hjältar och de som hejar på fel sida. Deras finansiella understöd av länder som USA har lett till att Syriens president varit snabb med att anklaga dem för att vara antingen terrorister, spioner eller främmande agenter. De specifika med det här kriget är att det går att vara alla tre – och hjälte – på en och samma gång.

De var på grund av spionanklagelser som mannen med ögonbrynet lämnade Syrien. Han var skakad av anklagelsen. Han hade gärna gått ut i krig för den rätta saken skull. För det enade Syriens skull, det land som fransmän och engelsmän förgäves försökt förstöra. Men inte för det här.

Skillnaden mellan Vita hjälmarna och de mer än 20 000 andra civila som fortfarande befinner sig mellan de stridande parterna är inte att Vita hjälmarnas medlemmar är hjältar och de andra är vanliga dödliga. Skillnaden, för dem som gav dem en fristad, är att deras vidarebosättning är garanterad. De som evakuerades kommer inte bli permanenta flyktingar i grannlandet. Om de är hjältar är egalt. Huvudsaken är att de, till skillnad från 86 procent av alla jordens flyktingar, inte stannar kvar i närområdet.

Den äldre syriske mannens båda söner och deras familjer var kvar i Syrien, den ena som journalist, den andra som frivillig med Vita hjälmarna. Han ansåg att de gjorde rätt som stannade kvar. Den enda gången hans fingrar lämnade ögonbrynet i fred var när han talade om dem. När vi avslutade intervjun gav han mig en minnespinne från en av sönerna. Jag påpekade att jag inte skulle hinna se igenom materialet förrän senare. Han ryckte på axlarna och höjde på det vänstra, fortfarande buskiga ögonbrynet. "Det handlar inte om mig", sade han.

Efter åtta år av krig är alla vanliga dödliga hjältar. Och någon annanstans, i Turkiet, Stockholm eller Vasa, sitter en pappa och plockar sönder sig själv.

Annika Sandlund arbetar vid FN:s flyktingorganisation UNHCR med flykting- och människorättsfrågor

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning