De utvecklade en helt ny produkt – havrechoklad utmanar på godismarknaden

Nu får den söta mjölkchokladen konkurrens av en hälsosammare kusin. Den finländska chokladtillverkaren Goodio lanserar, som första i världen, en produkt med betydligt mindre socker än vanlig choklad. Dessutom innehåller den en fjärdedel havre.

–  Om några år kommer chokladhyllan i butiken att se annorlunda ut än i dag. Hälsa intresserar alltid, så troligen kommer vi att få se ett bredare utbud av hälsosammare alternativ till dagens chokladsorter. Tidigare fanns det få hälsosamma godissorter som faktiskt smakade gott, men det här håller på att förändras, säger Taru Pilvi, utvecklingsansvarig på Goodio i Berghäll i Helsingfors.

Företaget har nyligen utvecklat en produkt som innehåller nästan 60 procent mindre socker än vanlig choklad, men som i stället innehåller kokospalmsocker och en fjärdedel havre. Företaget lämnade nyligen in en ansökan om patent för sin havrechoklad, som kommer till försäljning i början av maj.

– Vi blev faktiskt överraskade själva. Vi trodde att vår produkt skulle bli ett enda klister, men resultatet blev en produkt som smakar som vanlig mjölkchoklad. Den innehåller ingen mjölk och har en högre havrehalt jämfört med många havregrynsgrötprodukter som säljs som halvfabrikat eller färskvaror.

Chokladen, eller Chokoat som den heter, är ett svar på marknadens efterfrågan, men också ett försök att göra världen lite bättre. Namnet är en sammansättning av engelskans ord för choklad och havre, oat.

– Trenden att äta hälsosamt, också då det gäller godis och snacks, fortsätter i Europa och vi ser att marknaden växer i USA. I Asien ser man fortfarande choklad lite som en presentartikel, och ekologiskt är inte riktigt en grej där ännu. Människan gillar ju socker och sådant som är sött, så jag tror knappast att vi någonsin kommer helt ifrån det vita sockret. Däremot tror jag att flera tillverkare kommer att söka andra alternativ, som vi gör. Vi använder inte alls vitt socker i vår tillverkning.

På Goodio är visionen den att man åstadkommer gott genom att göra gott. Pilvi hoppas därför att konsumenten tänker efter även vid val av godis.

–  Det finns mycket som kunde bli bättre inom chokladindustrin, och där vill vi dra vårt strå till stacken genom att använda råvaror som är etiskt producerade, och genom att betala producenterna ett bra pris. På det sättet kan producenter som vi utmana de stora tillverkarna. Det är fortfarande vanligt med barnarbete och ockerlöner inom industrin. Det hoppas jag att konsumenterna också skulle tänka på, säger Pilvi.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00