De tog historien i egna händer

De var ryska undersåtar som förutsattes vara kejsaren trogna. Mitt under brinnande krig smög de i väg till fienden, som en tjuv om natten, för att begå högförräderi. När de återvände tre år senare hade de ett nytt fosterland och betraktades som frihetshjältar.

Skillnaden mellan terrorist och frihetshjälte är hårfin, oftast ligger skillnaden bara i uttolkaren.

Tvåtusen unga män valde för hundra år sedan att lämna allt de hade, familj, släkt, karriär och drömmar, för att kanske en dag kunna återvända och slåss för sitt lands frihet. De satsade hela sin framtid på ett enda, mycket skört kort.

De gjorde sig skyldiga till landsförräderi och hade med en annan utgång av världskriget aldrig kunnat återvända till Finland utan att dömas till stränga straff.

1914 var utsikterna för Finlands självständighet försvinnande små. Ändå valde jägarna att sätta allt på spel för den där lilla chansen som byggde på att Tyskland skulle segra i kriget. Tyskland förlorade som känt, men ödet spelade ändå Finland och de tvåtusen tappra männen i händerna.

Det sägs att små länder och små folk inte kan påverka historiens gång. När stora nationer vänder historiens blad blir de små länderna statister vars åsikt inte tillfrågas. Men i vissa situationer uppstår en liten glipa när utvecklingen stannar av, när de stora av krigströtthet eller svaghet för en kort stund tappar greppet.

Det vita Ryssland skulle aldrig ha låtit Finland löpa. Men när bolsjevikerna gjorde sin kupp uppstod det där korta ögonblicket när finländarna gavs chansen att ta historien i egna händer. Ryska folkets olycka blev Finlands lycka.

Jägarnas hemkomst 1918 bidrog i hög grad till att självständigheten kunde försvaras. Jägarna spelade också en central roll när Finlands armé byggdes upp efter 1918 vilket var avgörande för att fronten höll 1940 och 1944. Också då bildade jägarna den högsta militärledningen, med undantag för överbefälhavare Mannerheim som hade gjort karriär i Ryssland, på andra sidan fronten.

Efter kriget omvärderades historieskrivningen från 1918. Den vita hämnden kom att kasta en skugga också över jägarna. Och att ha varit vapenbroder med Tyskland var definitivt ingen merit då vsb-pakten firades och den högsta statsledningen tackade Lenin för Finlands självständighet.

I dag när hundra år förflutit sedan jägarnas hemkomst firas deras minne synligt. Låt myten om de tvåtusen modiga männen leva och frodas. Storyn är så bra att det egentligen är konstigt att inte Hollywood fått upp ögonen för den.

Staffan Bruun Journalist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning