De svenska hushållen kan få vänta länge på elstöd

Det är elnätsbolagen som äger ledningarna som ska stå för kompensationen. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

De svenska hushållen som pressas av höga elpriser kommer att få vänta på det statliga stödet. Ännu finns ingen modell klar för hur pengarna ska nå kunderna – det ser ut att bli elnätsbolagen som får göra jobbet.

Den svenska regeringen presenterade på onsdagen ett förslag för hur elkunder som drabbats hårt av de höga elpriserna ska kompenseras. Enligt förslaget ska elnätsbolagen hantera de pengar som elkunderna nu ska få tillbaka.

Men ännu är det mycket oklart hur det praktiskt ska genomföras. Innan pengarna väl når elkunderna kommer det att dröja, och utbetalningen kommer att vara retroaktiv.

– Jag och vår vd var med på mötet där elnätsbolagen träffade ministern och statssekreteraren igår, säger Henrik Bergström, samhällspolitisk chef på elnätsbolaget Ellevio.

Olika modeller för utbetalning

Henrik Bergström berättar att ministern beskrev olika modeller för hur kompensationen ska utföras, men ännu är inget fastlagt. Regeringen har alltså presenterat sitt förslag utan att ha en färdig lösning.

Först nu börjar jobbet med att ta fram en sådan, och det är regeringen som är ansvarig, även om det blir elnätsbolagen som får göra jobbet. Det går att tänka sig olika modeller, exempelvis ett avdrag på elnätsfakturan framöver.

Det kommer också att krävas ett riksdagsbeslut, men hur ett sådant ska se ut är ännu oklart.

– Regeringen har tittat på en enkel och snabb lösning, ju mindre lagstiftning som krävs, desto snabbare går det att få fram den, säger Henrik Bergström.

Det finns cirka 160 elnätsbolag i Sverige, och ungefär lika många elhandelsbolag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning