De stora tävlingen verkar utebli – Ohisalo utan konkurrens i De gröna

De grönas vice ordförande Maria Ohisalo är på väg att bli nästa partiledare. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Lördagen den 11 maj är den sista dagen för ordförandekandidater att anmäla sig i De gröna. Än så länge är partiets vice ordförande Maria Ohisalo uppställd.

Det verkar inte bli något ordförandeval i De gröna i sommar – på lördagseftermiddagen hade ännu ingen utmanat den hittills enda kandidaten Maria Ohisalo.

Ohisalo har hört till favoriterna för att bli ordförande i De gröna redan i höstas då partiet sökte en tillfällig ordförande för att sköta riksdagsvalet. Då hade hon vikarierat den sjukledige Touko Aalto i tv-debatter och framträdanden.

Då var Ohisalo ännu inte invald i riksdagen själv och sade pass till möjligheten – och risken. Pekka Haavisto blev i stället vald till tillfällig ordförande fram till juni.

Maria Ohisalo meddelade på valborgsmässoafton att hon ställer upp i ordförandevalet på partikongressen i sommar. Emma Kari, som varit en annan förhandsfavorit, sade att hon stöder Ohisalo.

Då ingen konkurrent verkar dyka upp ser det klart ut för Ohisalo – men å andra sidan går partiet miste om en intern ordförandedebatt och den synlighet det skulle medföra.

Ohisalo, 34, är första periodens riksdagsledamot och har suttit i Helsingfors stadsfullmäktige sedan 2017. Ohisalo har forskat i fattigdom och bostadslöshet, och disputerade vid Östra Finlands universitet om ämnet brödköer. Hon han också tidigare varit ordförande för De grönas ungdomsförbund.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning