De stora tävlingen verkar utebli – Ohisalo utan konkurrens i De gröna

De grönas vice ordförande Maria Ohisalo är på väg att bli nästa partiledare. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Lördagen den 11 maj är den sista dagen för ordförandekandidater att anmäla sig i De gröna. Än så länge är partiets vice ordförande Maria Ohisalo uppställd.

Det verkar inte bli något ordförandeval i De gröna i sommar – på lördagseftermiddagen hade ännu ingen utmanat den hittills enda kandidaten Maria Ohisalo.

Ohisalo har hört till favoriterna för att bli ordförande i De gröna redan i höstas då partiet sökte en tillfällig ordförande för att sköta riksdagsvalet. Då hade hon vikarierat den sjukledige Touko Aalto i tv-debatter och framträdanden.

Då var Ohisalo ännu inte invald i riksdagen själv och sade pass till möjligheten – och risken. Pekka Haavisto blev i stället vald till tillfällig ordförande fram till juni.

Maria Ohisalo meddelade på valborgsmässoafton att hon ställer upp i ordförandevalet på partikongressen i sommar. Emma Kari, som varit en annan förhandsfavorit, sade att hon stöder Ohisalo.

Då ingen konkurrent verkar dyka upp ser det klart ut för Ohisalo – men å andra sidan går partiet miste om en intern ordförandedebatt och den synlighet det skulle medföra.

Ohisalo, 34, är första periodens riksdagsledamot och har suttit i Helsingfors stadsfullmäktige sedan 2017. Ohisalo har forskat i fattigdom och bostadslöshet, och disputerade vid Östra Finlands universitet om ämnet brödköer. Hon han också tidigare varit ordförande för De grönas ungdomsförbund.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning