De springer 100 km i kampen mot bröstcancer

Bernhard Forstén, Linus Lehto Eddie Myrskog har ägnat det senaste halvåret på att förbereda sig inför ett riktigt långlopp, de ska springa 100 kilometer mellan Ekenäs och Helsingfors på fredag. Det som började som en kul grej har vuxit till ett välgörenhetsjippo som redan inför loppet har samlat ihop över 5 700 euro till Rosa bandet. Bild: Niklas Meltio

Målet är klart – på fredag ska Eddie, Bernhard och Linus springa från Ekenäs till Helsingfors, en sträcka på 100 kilometer. De gör det för att samla pengar till bröstcancerforskningen.

Bakom kampanjen Bold100 står tre unga män från Helsingfors – Linus Lehto, Bernhard Forstén och Eddie Myskog. De är alla lagom sportintresserade, de gillar att jogga och har sprungit ett par halvmaraton. På fredag ska de springa 100 kilometer, en sträcka som ingen av dem har sprungit i ett sträck tidigare. De gör det för att få folk att donera pengar till cancerkampanjen Rosa bandet.

– Vi ska nog klara av det, jag är övertygad om att vi kommer att springa i mål i Gräsviken. Men det viktigaste är ändå insamlingen, att vi samlar in pengar till kampen mot bröstcancer, säger Linus Lehto.

– Namnet på kampanjen Bold100 är välvalt, hundra syftar förstås på sträckan och bold har en dubbelbetydelse, för oss blir det en utmaning att klara av modiga hundra kilometer, men också alla de som kämpar mot cancer måste vara modiga, säger Eddie Myrskog.

Bild: Niklas Meltio

Alla berörs av cancer

Det handlar om ett privat välgörenhetsjippo som de tre studerande har dragit i gång helt på eget initiativ. Trion kommer att springa från familjen Forsténs sommarstuga i Ekenäs till Gräsviken i Helsingfors på fredag. Med loppet vill de påminna folk kom Rosa bandet och uppmuntra alla att delta i insamlingen för att få ihop pengar till bröstcancerforskning.

Vad är det som får tre unga killar att springa för kampen mot bröstcancer, en sjukdom som de själva knappast kommer att drabbas av?

– Alla berörs av bröstcancer på något sätt, eller någon annan form av cancer. Vi befinner oss nu i en ålder då våra mammor, mostrar och andra släktingar ligger i riskzonen för att insjukna. Alla har någon i sin närhet som har drabbats av bröstcancer, förklarar Eddie Myrskog.

– Det är många vänner och bekanta som har kommit och pratat med mig om sina erfarenheter av bröstcancer efter att vi lanserade den här kampanjen. Cancer är annars ett ämne som man inte pratar så lätt om, säger Bernhard "Bamse" Forstén.

Trion Bernhard "Bamse" Forstén, 22 år, Linus "Limppu" Lehto, 22 år och Eddie Myrskog, 23 år är studerande från Helsingfors. De känner varandra sedan gymnasietiden och har sysslat med idrott i olika former.

De bildar gruppen Bold100, som ska springa ihop pengar till kampen mot bröstcancer via Rosa bandet.

Loppet sker fredagen den 31 augusti med start klockan 6 på morgonen. Den 100 kilometer långa sträckan går från Forsténs sommarstuga i Ekenäs via Karis och Drumsö till Gräsviken i Helsingfors. De springer längs väg 25, stamväg 51 och Västerleden.

Kampanjen förs på Instagram på kontot @boldonehundred, på Facebook på sidan Bold100 och på webbplasten bold100.org där det finns länkar till Rosa bandets insamling. Pr-ansvarige Thomas Lundström kommer att sända liverapporter på dessa sajter under fredagens lopp.

Andra försöket

Iden till loppet, eller tanken på att springa 100 kilometer, fick sin början för snart ett år sedan och då var det bara en rolig grej utan några planer på välgörenhet. Eddie och Bamse kom på att det vore skoj att springa lite längre än vanligt.

– Vi hade sprungit Lidingöloppet och ett par halvmaraton. Först tänkte vi springa från Helsingfors till Åbo, men det kändes nog för långt, så vi siktade på Ekenäs i stället, berättar Eddie.

– Det var ett bra beslut, annars skulle vi aldrig ha startat Bold100. Men samtidigt var det en väldigt korkad idé, vi var ju inte alls förberedda på ett långlopp. Vi sprang 70 kilometer, sedan måste vi ge upp, minns Bamse.

Killarna satte sin plan i verket med ett par dagars varsel. De laddade upp med pasta dagen innan, packade ett ombyte kläder, proteindricka och vatten i ryggsäcken och gav sig i väg tidigt en regnig och kall morgon i september i fjol.

– Det kändes nästan som vinter, det var vått och eländigt. Men det gick bra i cirka 40 kilometer, då tog vi lunchpaus i Pickala och åt varsin lövbiff med franskisar. Under den tiden hann musklerna stelna ordentligt och det var svårt att komma i gång efter pausen. Vi kämpade i ytterligare 30 kilometer, men sedan sade benen stopp. Vi var tvungna att ringa kompisen som stod i beredskap med en bil, berättar duon om det första försöket.

Sedan dess har det hänt mycket, framför allt har Linus Lehto anslutit sig till gruppen. Trion har också insett att de vill satsa på välgörenhet och att kampen mot cancer är något som står dem alla nära hjärtat.

Bild: Niklas Meltio

13 eller 15 timmar?

Den här gången gör de allt annorlunda. De har tränat både tillsammans och var för sig, prövat olika skomodeller, skaffat sponsorer, tryckt upp kläder med logon och reklam på, laddat upp med energidricka, proteinstänger och torra kläder i en följebil, fått mediesynlighet och spridit information om kampanjen i sociala medier. De har till och med svängt på sträckan så att de nu springer till Helsingfors, inte från.

– Det kändes mera motiverat att springa hemåt, till nära och kära. Vi räknar med att gå i mål på gränsen mellan Busholmen och Gräsviken, där är det exakt hundra kilometer. Men vilken tid på fredag kväll det sker vet vi inte alls.

På den punkten skiljer sig killarnas gissningar ganska mycket:

– Det tar oss säkert 15 timmar, tror Eddie.

– Nej, vi kommer nog i mål på 13, säger Linus hoppfullt.

– Det kommer att bli en tuff utmaning. Om jag får problem med ryggen och tvingas avbryta får Eddie och Linus fortsätta utan mig, säger Bernhard, som har dragits med en del ryggsmärtor.

– Vi gör det här tillsammans. Om vi klarar av 90 kilometer tillsammans så lyckas vi nog pusha varandra de tio sista kilometrarna också, säger Eddie Myskog beslutsamt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning