De små butikerna förlorar

Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Det gick som väntat. Handelns fria öppettider har gagnat de stora butikerna och varuhusen men å andra sidan har småhandlarna förlorat.

Tidigare hade kioskerna och de små butikerna inom dagligvaruhandeln en fördel i att de hade rätt att hålla öppet sent på kvällar och på söndagar. Det gjorde att de hade lättare att klara sig i konkurrensen med de två eller snart tre stora jättarna – butikerna som hör till S- och K-kedjorna och Lidl.

Nu när alla har rätt att fritt bestämma om sina öppettider är det de små företagarna som förlorar. Öppettiderna har ökat arbetstimmarna och skapat nya jobb inom de stora kedjorna och varuhusen. Det är positivt – men tyvärr har småföretagarna inom handeln och deras familjemedlemmar samtidigt färre arbetstimmar.

Det är ytterligare ett exempel på att festtalen om att stödja de små och medelstora företagen inte varje gång lämnar spår i verkligheten.

Även om handelsbranschen under det första halvåret har noterat en uppgång i dagligvaruhandeln, ojämnt fördelad men dock, är utsikterna för nästa år inte ljusa. Köpkraften försämras när konkurrenskraftsavtalet träder i kraft och arbetstagarna börjar betala en större del av pensions- och arbetslöshetsavgifterna. De utlovade skattelättnaderna kan kompensera en del. Inom handeln oroar Centerns förslag om att lätta på företagsbeskattningen genom investeringsreservationer. Det kräver andra inkomster för staten, och då är det lätt att ta till höjd mervärdesskatt, som genast drabbar handeln.

Det är synd om de små inom dagligvaruhandeln har svårare att klara sig. Yle berättade i tisdags om Kyrkslättshandlaren som har hittat en ny nisch – butiksbussen besöker flyktingförläggningarna och handelsmannen har på det sättet kunnat kompensera bortfallet av andra intäkter. Det var en innovativ lösning som hjälper, men antagligen bara en tid.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning