De ska lifta till Finland – med en bastu

För Mathias Risberg och Carsten Theede är liftandet nästan som att missionera. De vill odla tillit människor emellan och uppmuntra människor till att inleda samtal med främlingar. Bild: Heidi Hakala/SPT

Bilisterna som kör förbi tutar, tar bilder och visar tummen upp till Carsten Theede och Mathias Risberg när de står och liftar vid vägrenen. Snart ska de ta sig genom Norden med en husvagn ombyggd till bastu, med Finland som huvudmål.

KÖPENHAMN – Du har väl inget emot att klä ut dig till tomte och lifta med oss en bit? frågar danska Carsten Theede av mig dagen innan vi ska ses för intervju.

Självklart inte. Nästa dag står vi vid en huvudled utanför Köpenhamn i tomteutstyrsel med tummen i vädret, varsin take away-kaffe i handen och en skylt med texten "mot julen". I påfallande många bilar som kör förbi sitter det bara en eller två personer. Det är soligt men blåsigt och snart är min tumme stelfrusen i sin uppåtpekande position. Trots många leenden och vinkningar från förbipasserande bilar tar det en halv timme innan någon stannar.

– Att lifta är lite som livet i stort, man kan inte kontrollera det. När man liftar, och när man lever, måste man vara nyfiken, hoppfull och själfull, säger Theede.

Liftarmentaliteten – att inte tappa hoppet och att göra det bästa av situationen – kan appliceras också på andra områden i livet. Theede säger att liftandet nästan blivit som en drog, att han behöver det för att kalibrera livet.

– Jag lär mig något nytt varje gång, varje möte är en möjlighet att bli en bättre människa. Jag har lärt mig att framföra en avvikande åsikt respektfullt och att möta alla slags människor – sådana som jag inte skulle träffa i min vardag. Vad pratar man om med en jägare, en sopbilschaufför, en poet eller en rasist?

Ett läkemedel mot misstro

Theede och Mathias Risberg är proffsliftare, de har liftat i femton respektive nio år. Under alla år som de tagit sig land och rike runt med främlingar har de haft enstaka negativa upplevelser. Nittionio procent av dem som stannar är pålitliga och helt vanliga människor, säger de.

– Att lifta är ett läkemedel mot misstro. Jag har hamnat i bilar med tjuvar, schizofrena och knarkare och lärt mig navigera bland väldigt olika typer av människor. Att lifta sparkar ut ditt ego och får dig att växa som människa. Jag har lärt mig att varken fördöma andra eller mig själv, säger Risberg, som är svensk.

– Varför skulle jag låta en procent definiera min tillit till andra människor?

Vem som helst kan lifta, säger de, man behöver inte vara en mycket extrovert, pratsam och underhållande person. Theede och Risberg är själv två väldigt olika personligheter och förhåller sig också olika till liftandet.

För Risberg, som levt som nomad i nio år, är liftandet en livsstil och ett äventyr. Han har träffat både vänner och blivande flickvänner via liftandet, fått jobberbjudanden och sovplatser.

För Theede är liftandet ett verktyg för att ta sig fram i vardagen och en del av hans arbete för en grönare värld och mindre privatbilism. Han vill göra liftandet till en vanlig och accepterad metod för att ta sig fram på vägarna, såsom det var förr, innan dagens infrastruktur med flyg och privatbilism. Han håller kurser om liftande i skolor och kommuner och har fått lov av Köpenhamns stad att uppföra officiella "liftarhållplatser" utanför Köpenhamn. Han är också pappa till en snart ettårig dotter och hoppas kunna ta med henne ut och lifta när hon blir äldre.

Hur undervisar man i liftande?

– Jag undervisar människor i tillit, nyfikenhet och mod – det är det som liftandet handlar om. Jag brukar ställa dem frågan när senast gjort något oväntat, hur ofta de möter nya människor i sin vardag och när de senast varit modiga. Det är förvånansvärt många som säger att de sällan pratar med främlingar, säger Theede.

Lifta med en bastu

Nu tar Theede och Risberg liftandet till nya höjder. Med start i mellandagarna ska de lifta genom Norden – med Finland som slutmål – med en husvagn ombyggd till bastu. De vill skapa värme i den nordiska vintern, "värma upp Skandinavien socialt", och motbevisa tesen om de kalla nordborna. De tar med sig ett antal kostymer på resan, utöver tomte- och guldkostymen som de bär när vi träffas ska också Mumin och Långben följa med. Fyra personer kommer att åka med hela vägen, men de välkomnar nyfikna att åka med en bit på vägen.

– Det är lite som filmen Forrest Gump, du vet? Han springer och människor hakar på längs med vägen. Vi vill att människor åker med, badar bastu med oss eller kanske erbjuder en sovplats, säger Theede.

– Under resan vill jag också göra en liten studie i den nordiska gemenskapen. Vad består den av? Vad har vi gemensamt och vad skiljer oss åt?

De börjar i Lappland och kommer att besöka Vasa, Åbo och Helsingfors. Det som lockar i Finland är musiken, vintern, den romantiska kulturen och … de finländska männen.

– Jag är fascinerad av de finländska männen. De har en hård yta, men är samtidigt väldigt känsliga. När jag var i Finland satt jag länge och pratade känslor med finska män. Dessutom älskar jag att bada bastu, så den här resan är en pojkdröm, säger Risberg.

"Vill ni ha kaffe?"

Det börjar skymma och vi ska lifta tillbaka till Köpenhamn från Vig, en liten by på Själland. Risberg har med sig reflexvästar, kex och sin gitarr. Theede sitter på marken och gör ett plakat med texten "Köpenhamn" i tjock tusch. Trots leenden och spexiga kostymer dröjer det länge innan någon stannar.

– Liftare tvingar folk att reflektera, är man en sådan som hjälper eller inte? För det man säger när man står här är: jag behöver din hjälp. Det är som med tiggare, de tvingar en att välja om man stannar eller går förbi, säger Theede.

Plötsligt kommer en äldre kvinna ut från huset närmast intill vägen. Hon har en kaffetermos i handen och viftar med termosen i luften.

– Vil I have lidt kaffe at varme jer på?

Där börjar samtalet. Enligt Theede och Risberg är det så här det går till – människor vill varandra oftast väl och precis när man gett upp hoppet så är det någon som förbarmar sig över en.

– Man träffar rika, fattiga, vargjägare och vargjaktsmotståndare, höger- och vänsterpolitiskt sinnade, veganer och muslimer, säger Risberg.

Människor ger er skjuts. Vad ger ni dem i utbyte?

– Vi ger dem ett äventyr i vardagen, en berättelse till kafferummet på jobbet och inspiration att själva göra något som de inte gjort tidigare, säger Theede.

– När man liftar uppstår ofta öppna samtal, eftersom vi inte kommer att träffas igen så kan de säga vad som helst. Människor vill gärna öppna upp för andra människor.

Använd din naturliga omgivning, när du har tid. När du står på en busshållplats nästa gång: pröva sticka upp tummen i stället.

Ta med dig en vän. Lifta ut till campingen eller sommarstugan.

Ifrågasätt din egen bilanvändning: behöver jag verkligen ta bilen i dag?

Ställ dig på ett ställe där det är lätt för bilar att vika av och stanna, stå på rätt sida av vägen och lifta vid större vägar utanför centrum.

Det är inte tummen som ger dig lift, det är leendet, din känsla och stämning. Ha kul i väntan på lift.

”Ta seden dit du kommer” gäller även liftandet. Lyssna in personen du liftar med, vem är hen? Vad vill hen prata om? Ställ frågor och lyssna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning