De sitter i EU-parlamentet nu – men det blir förändringar i kväll

Finland har under två procent av platserna i EU-parlamentet. Vinnare i valet blir de som trots allt lyckas övertyga väljarna om att valet är viktigt. Bild: Wilfred Hildonen

I kväll får 13 finländska kandidater grönt ljus till EU-parlamentet. Vi tar en titt på läget inför.

EU-vänliga Samlingspartiet har varit det största finländska partiet i Europapolitiken de senaste fem åren tillsammans med Centern som traditionellt haft en mer skeptisk syn på unionen. Båda partierna har haft tre parlamentariker vardera.

Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa och Henna Virkkunen har representerat Samlingspartiet i den största partigruppen EPP och alla tre ställer upp för omval med goda chanser till återval.

Enligt mätningar inför valet verkar det inte gå lika bra för Centern som kan mista ett av sina tre mandat. Anneli Jäätteenmäki tackar för sig i Europapolitiken men däremot kandiderar både Mirja Vehkaperä och Elsi Katainen för omval.

Nya Centerkandidater är bland annat politikerveteranen Mauri Pekkarinen och läkaren Pekka Puuska.

Följ HBL:s livebevakning från partiernas valvakor här!

SDP och Sannfinländarna har haft två platser vardera i det avgående EU-parlamentet. Enligt mätningar som HS och Yle låtit göra skulle båda partierna fortsätta med samma styrka också 2019-2024. Däremot byts personerna ut eftersom SDP:s Liisa Jaakonsaari slutar. Bland dem som kan väljas in som ny i parlamentet finns tidigare partiledaren Eero Heinäluoma. Sittande parlamentarikern Miapetra Kumpula har goda chanser att bli omvald.

Sannfinländarnas toppkandidat i förra valet Jussi Halla-aho ställer inte upp för omval. I hans ställe väntas Laura Huhtasaari gör ett starkt val. Den andra parlamentarikern Pirkko Ruohonen-Lerner har goda chanser att få fortsätta i parlamentet.

De gröna, Vänsterförbundet och SFP har haft en plats vardera i det 751-hövdade parlamentet. Nils Torvalds kandiderar för omval för SFP, och som alltid i EU-valet är det hugget som stucket hur det ska gå för SFP. Hittills har det alltid gått vägen tack vare att SFP-sympatisörerna röstat flitigt. Utan tvekan blir det en spännande kväll för folkpartiet.

Om mätningarna som gjorts på förhand håller streck behåller också Vänsterförbundet sitt mandat. Om så sker är det ett nytt ansikte som ska representera vänstern efter som sittande parlamentarikern Merja Kyllönen har valts in i riksdagen och hon prioriterar den inhemska politiken. Håll istället ett öga på Silvia Modig, eller varför inte unga Mia Haglund.

Det osäkraste kortet är De gröna. Väller en grön våg också över Finland? En del mätningar tyder på det och partiet kan i så fall få två platser i stället för en. De starkaste kandidaterna är sittande parlamentarikern Heidi Hautala och tidigare partiledaren Ville Niinistö som nu kandiderar för första gången i EU-sammanhang.

Mer om valet:

Följ HBL:s livebevakning från partiernas valvakor här!

HBL:s resultattjänst hittar du här. De första resultaten beräknas komma strax efter klockan 20.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning