De ryska bränderna har spridit sig över gränsen – branden syns ända till Enare träsk

Skogen brinner på flera håll i Lappland. I Kittilä brann ett 20 hektar stort område på onsdagen. Bild: Lehtikuva/Lapplands räddningsverk

Utöver den stora branden i Pyhäranta i Egentliga Finland, brinner det på många håll i landet. De ryska skogsbränderna har överskridit gränsen i nordöstra Lappland. På fredagen har räddningsverket rapporterat om mer än ett dussin skogsbränder.

De ryska skogsbränderna har spridit sig över gränsen till Finland ungefär sju kilometer från gränsstationen Raja-Jooseppi på fredagsförmiddagen. På den ryska sidan är brandfronten flera kilometer bred, men på den finska sidan några hundra meter. Lapplands räddningsverk och Gränsbevakningen deltar i släckningsarbetet.

Enligt trafikverket är väg 91 mellan Ivalo och Raja-Jooseppi stängd för trafik på grund av branden.

Myndigheterna uppmanar vandrare och andra som rör sig i naturen att ta skogsbrandsvarningarna på allvar. Gränsövervakningen ber också allmänheten att undvika området i närheten av gränsstationen Raja-Jooseppi, trots att man har gränszonstillstånd.

Urho Kekkonens nationalpark uppmanar på Facebook folk att ringa 112 om man får syn på en skogsbrand.

Ryska skogsbränder härjar även nära Salla på den ryska sidan. Enligt Gränsövervakningens bedömning brinner det en knapp kilometer från gränsen.

Räddningsverket lyckades släcka den 6-hektar stora skogsbranden i Santavaara i Rovaniemi vid 16-tiden på fredagseftermiddagen, men eftersläckningsarbetet pågår fortfarande.

Lapplands många skogsbränder har under veckan belastat områdets utrustnings- och manskapsresurser, bland annat i Enare och Rovaniemi. För tillfället överväger man tilläggsresurser från räddningsverket Uleåborg-Koillismaa och från Försvarsmakten, skriver Lapin Kansa.

Ett dussintal bränder

Fram till klockan 19 på fredagen har räddningsverket meddelat om medelstora skogsbränder i Tuusniemi, Vieremä och Kontiolax i Norra Savolax, Rovaniemi och Enare i Lappland, Virdois och Kangasala i Birkaland, Padasjoki i Päijänne-Tavastland, Letala i Egentliga Finland, Pyhäjoki i Norra Österbotten och Halsua i Mellersta Österbotten.

Dessutom härjade två medelstora bränder på torvproduktionsområden i Karleby och i Siikajoki.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning