De olika spåren i Palmeutredningen

Länspolismästaren Hans Holmér var den första som ledde mordspaningarna. Bild: Jack Mikrut/SvD/TT

Över 10 000 personer har förhörts i utredningen kring Olof Palmes död och över 130 individer har erkänt mordet. Under åren som gått har utredningen i huvudsak fokuserat på fem spår.

33-åringen

Den första att anhållas som misstänkt, redan i mars 1986, efter flera tips om att mannen ska ha uttryckt hatiska kommentarer om Olof Palme. Släpptes dock tidigt på fri fot. Mördades i USA 1993.

PKK-spåret

Den kurdiska separatistgerillan PKK (Kurdistans arbetarparti) figurerar tidigt i utredningen kring mordet. 20 kurder, däribland tolv PKK-anhängare, tas till förhör 1987. Detta mot bakgrund av att rörelsen, av regeringen förklarad som en terrororganisation, troddes kunna ha haft både motiv och förmåga att slå mot svenska intressen. Inget mer konkret har dock framkommit sedan dess.

Christer Pettersson

Hörs av polis ett par månader efter mordet, men anhålls som misstänkt först 1988. Året därpå pekar Lisbeth Palme ut Pettersson. Han döms i Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för mordet, men frias i november samma år av Svea hovrätt. I oktober 2001 erkänner Pettersson för sin vän Gert Fylking att han mördade Palme, något han senare tar tillbaka och säger att han varken bekräftar eller dementerar. Avled 2004.

Sydafrikaspåret

Hamnar i fokus 1996. Går ut på att det var den sydafrikanska säkerhetstjänsten som låg bakom mordet på statsministern, enligt teorin på grund av Palmes kamp mot landets dåvarande apartheidregim. Teorin hade stöd av bland andra författaren och journalisten Stieg Larsson. En då 45-årig man som pekats ut som legosoldat och yrkesmördare har inte hörts av polisen, men nekar själv till att han skulle ha begått brottet.

Skandiamannen

Fanns med tidigt i utredningen som vittne. Jobbade på försäkringsbolaget Skandia intill mordplatsen. Sade sig ha lagt Palme i framstupa sidoläge, men det kunde inte bekräftas. Mannen avfärdades både som vittne och gärningsman. Enligt tidningen Filter, i ett reportage 2018, hade han genom en vän tillgång till vapen av den typ som användes vid mordet. Skandiamannen ska också ha hyst agg mot Palme. Han dog år 2000.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning