De nordiska väljarna röstade väldigt olika: Ytterhögern går bakåt i Danmark och framåt i Sverige

Alice Bah Kuhnke, Isabella Lövin, Karolina Skog och Per Bolund från Miljöpartiet i Sverige fick se partiets stöd dala i EU-valet. Foto: Miljöpartiet de gröna/Flickr/SPT Bild: Miljöpartiet de gröna/Flickr/SPT

Oron för brexit och klimatet avgjorde de nordiska ländernas EU-val. EU-skeptiska Dansk folkeparti gjorde en brakförlust. "Danskarna har aldrig tidigare röstat så här tydligt för EU", säger dansk expert.

I de nordiska EU-länderna – Finland, Sverige och Danmark – stod det högerpopulistiska Dansk folkeparti för det största raset i söndagens val. I EU-valet 2014 blev partiet landets största och fick nästan var tredje röst. Nu rasade de från 27 till 11 procent och förlorar tre av fyra mandat.

– Danskarna har aldrig tidigare röstat så här tydligt för EU. Inte nog med att Dansk folkeparti backade så mycket, deras röster gick heller inte till andra EU-skeptiska partier. Vi har gått från en massiv EU-skepticism till en jublande EU-begeistring, säger professor Marlene Wind, chef för Centrum för europeisk politik vid Köpenhamns universitet.

[[[ BÄDDA IN https://infogram.com/valdeltagande-i-finland-sverige-och-danmark-i-eu-valet-1h7g6kowzpy02oy?live

Eller fixed:

<iframe src="https://e.infogram.com/607f7aec-a536-432e-87ee-6ba7594a1f1a?src=embed" title="Valdeltagande i Finland, Sverige och Danmark i Eu-valet" width="550" height="766" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none;" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

]]]

Opinionsundersökningar visade att partiets väljarstöd skulle halveras, men att de förlorade nästan två tredjedelar av sina väljare var en överraskning även för danska experter. Orsaken till tappet är att Dansk folkeparti varit i hetluften efter misstankar om missbruk av EU-medel och att de inte hade några svar på den fråga som seglade upp som den viktigaste i valet: klimatet.

Representanter för Dansk folkeparti har snarare hånat dem som engagerat sig i klimatfrågan. På partiets valvaka skyllde Pia Kjærsgaard, tidigare ordförande för partiet, att Dansk folkepartis dåliga resultat berodde på "klimatosserne" (klimatfånarna).

Dansk folkeparti var inte det enda EU-skeptiska partiet som gjorde ett katastrofval. Folkrörelsen mot EU, som suttit i EU-parlamentet i 40 år, åkte ur parlamentet. Danskarna har blivit betydlig mer positivt inställda till EU efter brexitomröstningen 2016. Detsamma gäller Finland och Sverige, där tidigare EU-skeptiska partier såsom Sannfinländarna och svenska Vänsterpartiet tonat ner sin skepticism.

–  Det här visar att ett litet land som Danmark inte kan hålla på att diskutera om vi ska vara kvar i EU eller inte längre, säger Wind.

Splittrade populister

I Sverige gick det däremot bra för högernationalistiska Sverigedemokraterna. De växte mest i valet – från 9,7 till 15,4 procent – medan motpolen Feministiskt initiativ åkte ur parlamentet.

Nu återstår det att se om den italienska inrikesministern Matteo Salvinis (Lega Nord) nya EU-kritiska populistgrupp i EU-parlamentet blir verklighet. Både Sannfinländarna och Dansk folkeparti har sagt att de vill ansluta sig till gruppen, medan Sverigedemokraterna vill stanna kvar i den mindre EU-kritiska gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR).

[[[ BÄDDA IN https://twitter.com/MLP_officiel/status/1129727057175425024 ]]]

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har starkt kritiserat Sannfinländarnas beslut att gå med i Salvinis allians. I en intervju för Helsingin Sanomat undrar Åkesson varför Sannfinländarna vill alliera sig med italienska och franska Rysslandsvänner. Före valet träffade Sannfinländarnas nyvalda Europaparlamentariker Laura Huhtasaari bland annat Marine Le Pen och Matteo Salvini för att planera den nya alliansen.

Grön frammarsch

En europeisk trend är också de gröna partiernas frammarsch. I Finland gjorde De gröna ett rekordbra val och i Danmark gick Socialistisk folkeparti, som sitter i samma EU-grupp, framåt. Däremot gjorde svenska Miljöpartiet i Sverige ett dåligt val och förlorade hälften av sina mandat.

Förlusten beror dels på att Miljöpartiet haft regeringsansvar, dels på att många andra partier under de senaste åren profilerat sig starkt i klimat- och miljöfrågor.

–  De partier som backade mycket i jämförelse med förra valet, Miljöpartiet och Liberalerna, gjorde ett väldigt bra val 2014, så fallhöjden blir ganska hög. Det är ändå värt att betona att Miljöpartiet gjorde ett mycket bättre EU-val än riksdagsval, säger Göran von Sydow, direktör för Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).

I Sverige var det oppositionspartierna – Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna – som gick framåt mest. Däremot har brexit inte avskräckt de EU-kritiska väljarna i Sverige i samma grad som i Danmark.

–  Det starkast EU-kritiska partiet, Sverigedemokraterna, gick framåt. Men brexit verkar ha påverkat opinionen i Sverige så tillvida att Sverige har blivit mer pro-europeiskt. Brexit har också påverkat politiken redan i ett tidigare skede. Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har gått ut med att det inte längre är gångbart att driva ett svenskt EU-utträde, säger von Sydow.

Finländarna stannade hemma

En klar skillnad mellan Finland och de andra nordiska länderna är valdeltagandet. I Sverige röstade 53,3 procent (en ökning på 2,2 procentenheter) och i Danmark rekordhöga 66 procent (en ökning på 9,7 procentenheter). I Finland röstade 42,7 procent av de röstberättigade (en ökning på 1,7 procentenheter).

– Valdeltagandet ökade markant i EU, men i Finland var ökningen ganska liten och vi är fortfarande klart under medeltalet, säger Tuomas Iso-Markku som är EU-expert vid Utrikespolitiska institutet.

I Danmark var det klimatfrågan som fick väljarna till valurnorna, tror Derek Beach, valexpert vid Århus universitet. Dessutom sammanföll EU-valet med det danska folketingsvalet, som går av stapeln nästa onsdag.

–  Framför allt de unga röstade i högre grad än tidigare. Klimatfrågan har engagerat många, vilket är samma trend som vi ser i Tyskland, säger Beach.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning