De milda vintrarna blir vanligare: "Solen kommer att lysa allt mer sällan på vintern på grund av klimatförändringen"

I Sodankylä i Lappland är snötäcket rekorddjupt för tillfället, nästan en meter djupt. Men på många andra håll är gatorna svarta. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Hittills har januari varit uppemot 10 grader varmare än normalt, och det milda vädret tycks fortsätta. Så här varm är början av januari bara ungefär vart trettionde år.

Enligt Meteorologiska institutet har det i stora delar av landet varit mellan 6–10 grader varmare än normalt.

– Onsdagens temperaturer i söder är typiska för mitten av april, säger Pauli Jokinen, meteorolog vid Meteorologiska institutet, i ett pressmeddelande.

I sig behöver enstaka milda vintrar inte vara något tecken på klimatförändringen, skriver Meteorologiska institutet i pressmeddelandet. Men man kan räkna med att klimatförändringen gör dem mer frekventa.

– I framtiden kommer vintrarna i södra Finland att allt oftare vara sådana som vi nu upplever, säger Antti Mäkelä, gruppchef vid institutet, i pressmeddelandet.

Enligt Meteorologiska institutet väntas klimatförändringen påverka vintrarna i större grad än somrarna. Temperaturen stiger, det regnar oftare och nederbörden kommer allt oftare som regn. Enligt institutet kommer vintrarna att bli molnigare och solen kommer att lysa allt mer sällan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning