De litade på sin doktor – och förlorade allt

Paret Bob och Stacey Wiggins i Ohio kämpade i många år mot sitt opioidberoende – som började med att deras läkare skrev ut smärtstillande läkemedel. Bild: Pontus Lundahl/TT

Bob Wiggins satt och skakade i duschen, med kroppsvätskor rinnande överallt. Efter flera år hade hans läkare slutat skriva ut smärtstillande opioider – och egenföretagaren Wiggins visste inte vad han skulle ta sig till. – En kompis kom med "medicin" och det var heroin. Tre, fyra år senare hade vi förlorat allt, berättar han.

Den stora, ärrade mannen är ett av hundratusentals offer för USA:s opioidepidemi. Men till skillnad från många andra lyckades Bob Wiggins och hustrun Stacey ta sig ur det beroende som styrde deras liv i många år.

– Årtionden är borta ur mitt minne, jag kommer aldrig att röra knark igen. Men allt började med att jag litade på min doktor, säger han.

Inga varningar

Paret Wiggins hade två barn och bodde i ett fint hus utanför Cincinnati i Ohio. Hon jobbade inom sjukvården, han hade en byggfirma med flera anställda. Så råkade han ut för en bilolycka och skadade ryggen allvarligt. Ungefär samtidigt var hon med om en lindrigare trafikolycka och skadade nacken. Både fick starka värktabletter utskrivna i stora mängder.

De åt sin ordinerade medicin, utvecklade tolerans och fick större doser utskrivna – precis som miljontals landsmän i USA.

Bill och Stacey Wiggins fick aldrig några varningar om att de kunde bli slavar under opioiderna. Hans startdos låg på 240 tabletter i månaden – något han senare kommit underfund med hade räckt till åtta personer. De såg hur så kallade pillerkvarnar poppade upp i shoppingcenter och gamla kontorslokaler där läkare skrev ut opioidrecept utan röntgen eller alltför grundliga undersökningar av patienter.

Bob Wiggins i Ohio drev en byggfirma när han och hustrun blev beroende av opioider och förlorade allt. Bild: Pontus Lundahl/TT

– En doktor här i området bytte recept mot sexuella tjänster. Han greps nyligen, berättar Stacey Wiggins.

Men deras egen läkare hade moral, säger de. Efter en sex, sju år sade han att han inte med gott samvete kunde skriva ut opioider åt dem längre. Det var då Bill Wiggins fick svår abstinens och hamnade i duschen.

"Heroin är djävulen"

Parets beroendehistorier går hand i hand. De började med heroin samtidigt, då det var billigare på svarta marknaden än smärtstillande tabletter. Sedan gick det fort utför. De tvingades sälja sitt hus och de fastigheter de ägde för att ha råd att köpa knark. Till slut bodde de på motell och barnen placerades hos hennes föräldrar. Han tog ströjobb som drog in pengar, hon köpte narkotikan. Emellanåt försökte de sluta, men drogs tillbaka.

– Till slut fortsatte man att vara hög på grund av skammen. Heroin är verkligen djävulen, säger Bill Wiggins.

Stacey Wiggins i Ohio jobbade inom sjukvården när hon och maken blev beroende av opioider och förlorade allt. Bild: Pontus Lundahl/TT

– Och ändå hade vi tur. Vi behövde aldrig stjäla för att få ihop pengar, inskjuter Stacey Wiggins.

Två händelser fick dem att tänka om. Deras dotter, som i dag är 19 år, sade att hon tänkte bryta kontakten om de inte slutade med droger. Och en vän till Bill Wiggins, som var läkare, sade bryskt att han höll på att ta livet av sig och såg till att han blev inlagd på sjukhus.

Många begravningar

Då hade den forna företagaren kombinerat heroin och kokain en tid. När han var inlagd för en armoperation, några år tidigare, använde han vårdens venkateter för att injicera heroin som han fått levererat till sitt sjukrum. Stacey Wiggins hade "lekt läkare" vid ett tillfälle och fått liv i sin man när han tagit en överdos.

Deras avgiftning var brutal. Inlagda på varsitt behandlingshem kämpade de mot abstinens, noja och självmordstankar.

Den stora räddningen blev deras religiösa tro. I dag är båda aktiva i en kyrka norr om Cincinnati som bland annat driver ett boende för kvinnor, där Stacey Wiggins arbetar.

– Halva vår församling består av drogfria narkomaner, ler Bill Wiggins.

Så är också Ohio en av de delstater som drabbats svårast av opioidkrisen. Det senaste året har paret varit på åtskilliga begravningar för bekanta som dött i överdoser.

Men livet har också glädjeämnen. Deras barn bor åter hos dem och Bill Wiggins jobbar som förman på en av pastorernas gård.

Paret Bob och Stacey Wiggins i Ohio kämpade i många år mot sitt opioidberoende – som började med att deras läkare skrev ut smärtstillande läkemedel. Bild: Pontus Lundahl/TT

Fyra bolag nådde förlikning

Den första federala rättegången rörande opioidkrisen skulle dra i gång i måndags. Främst läkemedelsbolag anklagas för att bära ansvar för den beroendekris som råder, då de smärtstillande pillren marknadsförts aggressivt utan att risken för att bli beroende lyfts.

Men rättegången i delstaten Ohio blev aldrig av eftersom fyra stora läkemedelsföretag – Amerisourcebergen Corp, Cardinal Health Inc, McKesson Group samt Teva Pharmaceutical Industries – nådde en förlikning gällande sitt ansvar i opioidepidemin i USA. Förlikningen är värd 260 miljoner dollar. Rättegången ansågs kunna bli vägvisande i de många stämningar – omkring 2 600 enligt Reuters – som rör opioidkrisen.

Även apotekskedjan Walgreens Boots Alliance anklagades i samma mål för att ha medverkat till opioidepidemins spridning. Kedjan ingår dock inte i förlikningen. Ett nytt rättegångsdatum ska bestämmas för den rättegången.

Bill Wiggins är nöjd med att de ansvariga ställs till svars. Han fick flera samtal från advokater inför den planerade rättegången i Ohio.

– Men jag tackade nej till att lämna in en stämning, jag vill hålla mig borta från allt som har med heroin att göra, säger han.

Opioidkrisen väcker starka känslor i USA. Här protesterar anhöriga till personer som gått bort i överdoser i Massachusetts. Bild: Josh Reynolds/TT-AP

USA:s hälsomyndighet Health and Human Services har slagit fast att USA härjas av en opioidepidemi utan motstycke.

Den anses ha sin grund på 1980- och 1990-talen, då flera läkemedelsbolag började marknadsföra starka värktabletter. I vetenskapliga tidsskrifter argumenterades för ett samhälle där människor var smärtfria, men utan att eventuell beroendeproblematik lyftes. Recept för årslånga bruk skrevs ut för exempelvis ryggvärk, till skillnad från tidigare då opioider – ofta i form av morfin – användes mer selektivt.

Amerikaner åt de beroendeframkallade tabletterna, utvecklade tolerans och ökade sina doser. Om deras läkare vägrade att förnya recepten sökte många sig till svarta marknaden. På 1990- och 2000-talen började människor dö i tusental i överdoser av främst morfintabletter, heroin eller dess kraftfulla syntetiska kusin fentanyl.

2017 dog 47 600 människor i opioidöverdoser. Mellan 1999 och 2017 beräknas opiaterna ha tagit 400 000 liv. I nuläget beräknas 11,4 miljoner amerikaner missbruka receptbelagda opioider och dagligen dör minst 130 personer av sådana överdoser. Statistik visar att fyra av fem av dagens opioidmissbrukare har börjat med värktabletter som Oxycontin. Sjukvården har dock blivit mer medveten och receptförskrivningarna har minskat betydligt.

USA:s president Donald Trump utlyste hösten 2017 katastroftillstånd med anledning av opioidkrisen.

Läkemedelsbolag, som anklagas för att ha bidragit till epidemin, har stämts men fyra av dem lyckades nå förlikning innan rättegången mot dem hann börja denna vecka.

Källor: Hhs.gov, cdc.gov, National Institute on Drug Abuse, Council on foreign relations med flera Opioider

Opioider – som bland annat finns i heroin, morfin och kodein – kommer från råopium som utvinns ur växten opiumvallmo. Dess smärtstillande och berusande egenskaper har används under flera tusen år och används fortfarande under kontrollerade former som smärtstillande läkemedel i sjukvården.

I praktiken påverkar opioiderna kroppens centrala nervsystem. Den omedelbara effekten är starka känslor av vällust samt att hunger, smärta och sexuell lust kan försvinna. Opioiderna är beroendeframkallande eftersom de ger ett kraftigt rus och kroppen snabbt utvecklar tolerans emot dem. Abstinenssymptomen är svåra. För stora doser kan leda till andningsstillestånd och död.

Källa: Beroendecentrum, Medibas med flera

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning