De jagar barndomsdrömmen för fullt

Jens Kruskopf, Valter Enlund, Johan Myrskog och Oscar Sundman är Multiply. Bild: Cata Portin

Hårdrock må vara aningen otrendigt just nu – det bryr sig inte Multiplys medlemmar om. De älskar den tunga musiken och har nyligen knipit en plats i Finlandsfinalen i en internationell bandtävling.

Progressiv hårdrock

Multiply (Johan Myrskog, gitarr och sång; Oscar Sundman, bas; Jens Kruskopf, synt; Valter Enlund, trummor). Internationella bandtävlingen Emergenza festivals Finlandsfinal i Nosturi lördag 12.5.

Ambitionen har de haft sedan barnsben: att få uppträda live. I och med finalplatsen i bandtävlingen Emergenza tar de finlandssvenska hårdrockarna i Multiply ett steg vidare på den stigen. Om Finlandsfinalen går vägen är nästa etapp den nordiska slutronden i Köpenhamn.

Att de över huvud taget lyckades ta sig till final var överraskande för hela bandet, som inte spelat ett enda livegig före tävlingen.

– Vi tog ett steg i tro när vi anmälde oss till tävlingen, säger Oscar Sundman, bandets basist sedan ett år tillbaka.

Tron är något medlemmarna delar – de är alla bekanta via Petrus församlings ungdomsarbete.

I finalen uppträder de bland 15 andra artister och av hela skaran väljer publiken och en professionell jury ut ett band som går vidare till den nordiska finalen.

– Emergenza är en otrolig möjlighet för nya artister som vi. Allt har serverats färdigt: road crew, spelningar och marknadsföring. Det är ett bra sätt att testa sina vingar, säger Sundman.

Huruvida Multiplys musik slår igenom hos finalpubliken och juryn återstår att se. Hittills har bandet fått stark uppbackning av släkt och vänner som röstat gruppen vidare i kvalomgångarna.

Multiplys polyrytmiska musik kan vara aningen svår att ta till sig, speciellt för personer för vilka hårdrockskonceptet är nytt. Inom låtarna skiftar soundet ofta mellan klar klang och tung distorsion i samverkan med sångaren och gitarristen Johan Myrskogs growlsång. Eller som trummisen Valter Enlund förklarar:

– Sällan fortsätter vi med ett och samma mönster längre än en minut. Det händer mycket i våra låtar.

Tävlingsrepertoaren består av en handfull låtar. Texterna tillskrivs uteslutande Myrskog, men i själva komponerandet deltar hela bandet.

Till skillnad från många andra hårdrocksband, och metallgenrens allmänna profil, tar Multiply musikaliskt och lyriskt avstamp i hoppfullhet, i stället för i missmod och aggression. Det är enligt bandet inte en väg de uttryckligen valt utan ett resultat av medlemmarnas inställning till livet.

– Att spela är för mig i första hand ett utlopp för kreativitet men om det också kan förmedla ett budskap av hoppfullhet till en lyssnare är det en vinn-vinn-situation, säger Sundman.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning