Dekorera som Helga, bo som Calle – lär dig av inredningen i Vår tid är nu

Scenograf Michael Higgins och chefsrekvisitör Monika Wahlin har jobbat med att ta fram miljöerna i 'Vår tid är nu'. Här syns de i Djurgårdskällarens kök under en paus i inspelningarna. Bild: TT/Björn Larsson Rosvall

Är du trött på ljust och fräscht? Blicka bakåt och skapa ett hem med berättelser från förr. Vi klev bakom kulisserna på det högaktuella succédramat "Vår tid är nu" för inspiration. Scenografen Michael Higgins och chefsrekvisitören Monika Wahlin har återskapat epokens miljöer.

Stockholm, maj 1945. I den välbeställda våningen syns tunga, bastanta trämöbler, svulstiga, guldmättade spegelramar och mustiga oljemålningar i dova färger. I restaurangen en trappa ned glittrar maffiga kristallkronor i taket. På borden fladdrar levande ljus från ståtliga kandelabrar. Kontrasten till arbetarbostaden där den spartanska träsoffan vid matbordet tjänstgör som extrasäng är påtaglig. Med SVT:s storsatsning "Vår tid är nu" har en bit av efterkrigstiden flyttat in i teveapparaterna.

Hedda Stiernstedt och Adam Lundgren spelar syskonen Nina och Peter Löwander i "Vår tid är nu". Bild: SVT/Johan Paulin

– Klasskillnaderna var mycket mer uttalade på den här tiden. Arbetarbostäderna var framför allt funktionella. Det fanns aldrig tillräckligt med plats, så det gällde att utnyttja det utrymme som fanns. Samma yta kanske fick omorganiseras flera gånger om dagen för arbete, måltider och sömn. I sådana fall var heminredning inget man kunde prioritera, säger scenograf Michael Higgins.

En tidsresa

Tillsammans med chefsrekvisitör Monika Wahlin och resten av teamet är han ansvarig för att trolla fram en trovärdig illusion av tidigare årtionden.

SVT:s familjekrönika "Vår tid är nu" utspelar sig under en tidsperiod på mer än 25 år, med start på fredsdagen 1945.

Generationsdramat skildrar relationer och klasskillnader i ett Stockholm där fackföreningsrörelsen tar fart och det moderna Sverige växer fram.

I centrum står restaurang Djurgårdskällaren som ägs av den välbeställda familjen Löwander. Just nu sänds säsong två på SVT och YLE Fem. Den tredje säsongen har spelats in och är tänkt att visas nästa höst. Serien har skapats av Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind.

– Vi bestämde oss snabbt för att begränsa färgskalan till jordiga toner för både inredning och kostym, och det återspeglar till största delen hur det såg ut i verkligheten, säger Michael Higgins.

Familjekrönikan som har lockat en miljonpublik i både Sverige och Finland skildrar en period när dagens bleka toner och avskalade uttryck fortfarande lyste med sin frånvaro.

– Ljust och fräscht kan vara underbart, men det har blivit så vanligt nu att det har tappat lite av sin charm. Om man tittar på bostadsannonser ser man samma typ av homogena inredning om och om igen. Jag föredrar att kliva in i hem som har en personlighet, säger Michael Higgins.

Ljust vinner mark

I 1940-talets mitt, efter krigsåren, började svensk design ta fart. Det gamla gav vika för det moderna och hopp och spirande framtidstro genomsyrade samhället. Det är här serien tar avstamp.

Suzanne Reuter som matriarken Helga Löwander i generationsdramat "Vår tid är nu". Bild: SVT/Johan Paulin

– Under efterkrigsåren förändrades alla aspekter av livet dramatiskt. När Europa skulle byggas upp blomstrade moderniströrelsen, och skandinaviska designers hade stort inflytande på den renare, ljusare känslan. Man lämnade den tyngre, ornamenterade stilen från mellankrigstiden bakom sig, säger Michael Higgins.

Bakom scenografin ligger många timmars research och en intensiv jakt på enskilda objekt. Referenslitteratur som "Svenska hem" och gulnande exemplar av tidskriften "Allt i hemmet" har varit viktiga.

– De här två lamporna var de första sakerna jag hittade, säger Michael.

Han pekar på en tung, svart pjäs på mässingsfot som andas förra sekelskiftet. Bredvid står en rolig art déco-lampa i form av en hund. Den förra har bott hemma hos Helga, seriens matriark, och den andra på sonen Peters kontor.

– Jag älskar bordslampor. De är små, funktionella och oändligt varierade. Med rätt sorts belysning kan man skapa en underbar stämning, säger Michael Higgins.

Den här art déco-lampan var en av de första sakerna scenograf Michael Higgins hittade till serien, och den har han faktiskt köpt åt sig själv. Bild: TT/Björn Larsson Rosvall

Ett kontor från den tiden när det fortfarande var skrivmaskiner som gällde. Bild: TT/Björn Larsson Rosvall

Hitta rätt känsla

Dramat spänner över mer än 25 år, och både karaktärerna och deras hem hinner genomgå stora förändringar. När vi kommer fram till 1968 får en vitlackerad skrivbordslampa på rund fot, en Bumbling designad Anders Pehrson, stå för den nyare tiden.

– Bumbling är väldigt populär i dag, och det var den också när den kom 1968. Den är inte alltid så lätt att fynda på loppis. Äldre lampor i empire- eller art déco-stil kostar också, men går att hitta på auktion, säger chefsrekvisitör Monika Wahlin.

– Jag uppskattar stjärnorna inom skandinavisk design, det innovativa och modernistiska hos personer som Arne Jacobsen, Bruno Mathsson och Greta Grossman, men är personligen inte så förtjust i sådant som har massproducerats. Jag föredrar det som är unikt och hanverksmässigt gjort i få exemplar, säger Michael Higgins.

En dessertvagn från tidigt 1900-tal. På en sådan kunde tårtorna rullas in. Bild: TT/Björn Larsson Rosvall

Vill man låta sig inspireras av tidigare årtionden finns det mängder av prylar att fynda. …

– Det behöver inte vara de största, tyngsta möblerna. Satsa på mindre saker som ett soffbord eller en lampa, det finns så mycket man kan använda. I rätt miljö kan det bli fantastiskt, säger Monika Wahlin, som själv gärna blandar olika stilar.

Avgörande detaljer

I det gigantiska rekvisitaförrådet trängs ljusstakar, soffor, hundratals lampskärmar, byråer, speglar, en dessertvagn från tidigt 1900-tal och längs ena kortsidans vägg en uppsjö av stolar. Monika plockar fram en "Sjuan" från den danske arkitekten och designern Arne Jacobsen, elegant utformad i ett stycke trä. Svenska kollegan Bruno Mathsson finns också representerad med stolen "Mimat".

– De här kostar nog några hundra euro styck, säger Monika och håller fram ett exemplar i ljust trä med linnesits.

I rekvisitaförrådet finns ett gigantiskt utbud av stolar för olika miljöer och tillfällen. Bild: TT/Björn Larsson Rosvall

Medan första säsongen är mörk och murrig gör 1950-talets intåg att stilen blir ljusare och mer modern.

– Från 1950-talet till mitten av 1960-talet är det mycket teak. I tredje säsongen, som utspelar sig 1968–1971, försöker vi få in ljusare träslag för att visa på tidens förändring, säger Monika.

Inne i studion sprider rökmaskinen ett dimmigt skimmer kring skådespelarnas noggrant anlagda frisyrer. Regissören övervakar kamerans utsnitt på en monitor. Tystnad äskas, alla gör sig redo för tagning. Tredje säsongens sista inspelningsdagar pågår och sedan ska den omsorgsfullt konstruerade världen monteras ned igen.

Vad kan vi lära oss av den här tiden?

– Att god kvalitet håller. Förr byggde man för att det skulle hålla, i dag är allt mera "slit och släng". Frågan är vad som kommer att vara dagens antikviteter i framtiden. Det kanske inte kommer att finnas några, säger Michael Higgins.

Michael Higgins och Monika Wahlin tipsar om hur du kan influeras av stilen från "Vår tid är nu":

Mixa gammalt och nytt. Blanda saker från olika epoker.

Förvandla med färg eller tapeter, möjligheterna är oändliga. Utbudet har aldrig varit bättre, både av retrotapeter och nya.

Sök på nätet. Det finns många spännande saker på auktionssajter.

Komplettera med serviser och vackra gamla tekoppar. Satsa på mindre möbler som speglar, småbord, stolar och lampor.

Tyger och mattor gör mycket för intrycket i ett rum.

Soffor från förra sekelskiftet kan man hitta för en billig penning. De är väldigt stora och robusta, men hantverket är fantastiskt. De gjordes med kärlek och tog tio gånger så lång tid att tillverka som det massproducerade.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning