Redaktionen tipsar: De här tv-serierna var bäst i år

Claire Foy som Elizabeth II i den andra säsongen av The Crown. Bild: Robert Viglasky / Netflix

Redaktionens tv-nördar utser årets bästa tv-serier, och tipsar samtidigt om lämpligt bingetittande under långhelgen.

Rubén Cortada och Adriana Ugarte i den spanska serien Tiden mellan sömmarna. Bild: PIPO FERNANDEZ

1. Tiden mellan sömmarna (El tiempo entre costuras), Yle Teema*

Adriana Ugarte spelar den osäkra sömmerskan som flyttar till Tetouan, Marocko samtidigt som Franco tar makten i Spanien. De marockanska miljöerna är underbara men den största njutningen i den här påkostade och prisbelönta serien är de magnifika dräkterna som seriens hjälte bär. I senare avsnitt morskar huvudpersonen upp sig och blir spion i Madrid och Lissabon.

2. Big Little Lies, HBO Nordic

Stjärnspäckat så det förslår med Nicole Kidman, Reese Witherspoon och Alexander Skarsgård. Vi får veta att ett mord har begåtts i den förmögna småstaden Monterey. Men det som engagerar är allt det som sker innan brottet. På ytan ser många av mammorna ut att leva ett perfekt liv, men ytan krackelerar snabbt.

3. Glow, Netflix

Det är dråpligt, kläderna och frisyrerna är, tja helt och hållet åttiotal. Den här serien har lika skön nostalgisk stämning som Stranger Things. Måste medge att ämnet wrestling för damer först fick mig att inte titta på serien, men nu är jag glad att jag gjorde det. Glow är en sjujäkla rolig och berörande urladdning.

Sofia Holmlund, digital producent

Carrie Coons i den tredje säsongen av kriminalkomedin Fargo. Bild: Chris Large/FX

1. Fargo 3, HBO Nordic

Den svarta kriminaldramakomedin är tillbaka med en ny, bisarr händelsekedja i ett vintrigt Mellanvästern. Den diaboliska svindlarkapitalisten V.M. Varga som dyrkar Josef Stalin dyker upp från ingenstans för att sko sig på bekostnad av småföretagaren Emmit Stussy, som samtidigt är i fejd med sin tvillingbror Ray. Carrie Coons sympatiska lokalpolis försöker skingra dimridåerna som läggs ut. Ögat vilar på de snötäckta prärielandskapen. Den som sett bröderna Joel och Ethan Cohens originalfilm Fargo från 1996 känner igen sig i detaljerna.

2. Loudermilk, HBO Nordic

Komediserien som är skräddarsydd för dagar fulla av irritationsmoment. Sam Loudermilk är världens troligen mest oartiga missbrukarterapeut som försöker få sitt eget och en brokig skara vinddrivna existensers spritmarinerade liv på fötter. Bitskt, men ingalunda hjärtlöst.

3. The Deuce, HBO Nordic

Porrindustrins uppgång vid Times Square i New York i början av sjuttiotalet, före gentrifieringen och aidsepidemin. David Simon, mannen bakom The Wire, lyckas skildra människorna och deras drivkrafter i porrens och prostitutionens värld utan att det blir vare sig snaskigt eller skenheligt. Maggie Gyllenhaal gör en stark roll som Eileen "Candy" Merrell. Bröderna Vincent och Frankie Martino upptäcker att de blivit bulvaner för maffian.

Tobias Pettersson, reporter

Ron Livingston i komediserien Loudermilk. Bild: Farah Nosh

1. Loudermilk, HBO Nordic

Sam Loudermilk är en rockkritiker som försöker hitta hem från rännstenen. Resan är pågående och blir stundvis jävligt kantig på grund av hans galet cyniska inställning till allt och alla. Men hjärtat är gott och rumskompisen glad och lagom rund. Kärleken verkar bo i lägenheten bredvid. Av sådana ingredienser byggs det upp en komediserie som alldeles säkert gillas av alla som gillar den sedan länge kultförklarade filmen Office Space. I den filmen spelade Ron Livingston Peter Gibbons som plötsligt leder ett uppror på kontoret. Rollfiguren Sam Loudermilk är en skön uppföljare till Peter Gibbons.

2. Stranger Things 2, Netflix

Bra musik till fulsnygg åttiotalsestetik och hänvisningar till E.T. och andra episka rymdberättelser från samma tidsperiod. Men det riktigt obegripliga är den enorma facilitet mitt i obygden som regeringen öppnat för att forska i utomjordisk ondska och som ingen vet om? Många placerar Stranger Things främst i kategorin skräck och varför inte, nog är här lite läskiga episoder också.

3. Manhunt: Unabomber Netflix

Paul Bettany gör rollen som Theodore Kaczynski, akademikern som fick nog av teknologin och började sända brevbomber till personer som han ansåg representerar apokalypsen. Storyn är sann, FBI grep Unabombaren i en liten stuga i skogen 1996, efter att ha jagat honom i nästan femton år. Sam Worthington spelar profileraren som genom att studera Kaczynskis brev och manifest till slut är terroristen på spåren.

Tommy Pohjola, nyhetsreporter

Morten Hee och Lars Mikkelsen i den danska serien Herrens väg. Bild: Tine Harden/DR/Yle

1. Herrens väg, Yle Fem*

Herrens veje, den danska serien om en prästfamilj signerad Adam Price (Borgen med mera) är något av det intelligentaste jag sett på tv. Tro, otrohet, tvivel, förtvivlan – det psykologiska och det andliga vävs in i varandra. Hur skall det gå för den unga prästen August som hallucinerar, hur djupt går hans bror Christians buddhistiska lugn, hur skall det gå för patriarken Johannes som är både helgonlik och djävulsk, vilken kärlek skall hans hustru Elisabeth välja? Finns djävulen och är han i så fall gravgrävare? Serien försvinner från Arenan i rasande takt, just nu ligger avsnitt 4-8 där. Alla som inte hann med från början, hoppas på Netflix!

2. Jag heter Anne, Netflix

Anne på Grönkulla i versionen Anne with an E gestaltar på många sätt en sann version av L M Montgomerys älskade flickbokshjältinna, trots alltför mycket inställsamt "berättande". Amybeth McNulty spelar det utsatta, begåvade barnet vid bristningsgränsen så skakande att jag förlåter många dramaturgiska banaliteter. Mellan intrigvändningarna lyser glimtar av poesins och fantasins makt i vardagens kamp. Djupt allvarliga vuxna angelägenheter – etik, estetik, konst, skönhet – som gör att böckernas Anne är så många kvinnors följeslagare livet ut.

3. Broadchuch 3, Netflix

Inga spektakulära barnamord som i de två första säsongerna. En medelålders kvinna blir våldtagen på sin bästa väninnas femtioårsfest. Den sura kriminalkommissarie Hardy (David Tennant) och den hårt prövade lokala polisen Ellie Miller (Olivia Colman) utreder. Många i byn har vardagligt otäcka hemligheter, och lösningen på brottsgåtan är bara beklämmande. Superbonus: Colmans hängande kinder och leendet som lyfter ansiktet i strålglans med tänder och allt. Hur hon skall spela den programmatiskt ostrålande drottning Elizabeth i tredje säsongen av The Crown är jag riktigt nyfiken på.

4. Barnmorskan i East End, Netflix och Yle TV1

Jag behöver ofta tv-program, i nödfall helt värdelöst enfaldiga, där det föds bebisar. Det händer i alla avsnitt av serien Call the Midwife, och den är inte ens värdelöst enfaldig. Yle TV1 kör repriser av säsong 4 i väntan på nästa säsong som lär dyka upp i vår. Yle Arenan just nu.

Pia Ingström, litteraturredaktör

Elizabeth Moss i The Handmaid's Tale. Bild: Take five/Hulu

1. The Crown 2, Netflix

Den bästa serien just nu, helt klart. Storheten ligger i skildringen av det mänskliga i en stramt traditionsbunden institution. I paritet med Mad Men.

2. The Handmaid's Tale, HBO Nordic & Alias Grace, Netflix

2017 var de starka Margaret Atwood-televiseringarnas år. I synnerhet tv-versionen av Tjänarinnans berättelse var en mörk dystopi och en stark upplevelse i all sin brutalitet. Med ypperliga Elisabeth Moss i huvudrollen.

3. Grotescos sju mästerverk, SVT Play

På humorfronten drar det svenska Grotescogänget det längsta strået, med åtta (!) nyproducerade avsnitt som tar sig an olika genrer med humorn som grepp. Musikalen Flyktingkrisen och metasatiren Ladies Night är samhällskritiska pilar som träffar folkhemmet respektive patriarkatet mitt i hjärtat.

4. Lola uppochner, Yle Fem*

Ulrika Bengts gladde oss med en uppfriskande och intressant televisering av Monika Fagerholms roman. Det är sällan serier har så höga konstnärliga ambitioner och utmanar publiken så mycket som här.

5. Dom kallar oss invandrare, Yle Arenan

Vill även slå ett slag för finlandssvenskt tv-dokumentärberättande när det är som bäst. Tommi Seitajokis porträttserie är som små kortfilmer, och programledaren Peter Al Fakir vågar med glimten i ögat ta risker i de mellanmänskliga mötena.

Malin Slotte, tv- och fillmredaktör

* Serien går inte att se just nu.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning