De här tio yrkena är de mest stressiga

Polis- och ambulanssjukvårdaryrkena hör till de mera stressiga. Bild: HBL-Arkiv/Amanda Englund

En del jobb är mentalt tyngre än andra. Bland de tio mest jäktiga yrkena står sådana där ansvaret för andras välbefinnande är högt.

God kompetens och en bra arbetsmiljö kan ändå underlätta stressen inom vilken bransch som helst.

Det tyngsta jobbet är urolog, tätt följt av andra yrken inom medicin. Assistent till narkosläkare och narkosskötare står också i topp.

Det är den amerikanska organisationen The Occupational Information Network (O*NET) som har listat de tio yrken som stressar mest. Listan är baserad på vilken kunskap och vilka egenskaper som krävs av folk i de här yrkena.

1. Urolog

2. Assistent till narkosläkare

3. Narkossjukskötare

4. SOS-operatör

5. Sjuksköterska på akutmottagning

6. Dansare

7. Barnläkare och gynekolog

8. Polis, brandman och ambulanssjukvårdare

9. Kirurg

10. Transit- och järnvägspolis

Att dessa yrken står i topp förvånar inte Tiina Paunio, professor i psykiatri vid Helsingfors universitet och forskarprofessor på Institutet för hälsa och välfärd.

– Yrken där ansvaret för andra är högt och där det verkligen kan hänga på liv och död om en person överlever är mycket tunga för de som utför dem, säger Paunio.

Om man har en god och uppdaterad kompetens inom sitt yrke, minskar stressen märkbart.

– Dagens arbetsliv kräver att vi ständigt lär oss nytt och ständigt uppdaterar vad vi kan. Det kan bli väldigt stressande om man inte hänger med, säger Paunio.

Utnyttja arbetshandledningen

Övriga yrken som listades som de mest jäktiga var bland annat brandman, polis och ambulanssjukvårdare.

Att dagligen vara tvungen att ta del av svåra händelser och möta människor i panik, kan vara mycket betungande för den som måste hålla sig lugn och sansad.

Paunio understryker att det i dessa branscher är ytterst viktigt att det finns tillgång till god arbetshandledning.

– Att få arbetshandledning i situationer då man känner att det behövs är en del av arbetshälsovården. Inom psykiatri används det väldigt mycket och har visat sig vara omtyckt, säger hon.

Även stödet från arbetskamraterna är mycket viktigt. Genom att diskutera såväl arbetet som övriga frågor, skapas en avslappnad atmosfär som också kan minska känslan av stress.

Utöver god egen kompetens, stöd och handledning finns ytterligare en sak som kan minska stressen på arbetsplatserna. Och det är en klar och tydlig arbetsfördelning.

– Om alla vet vem som ska göra vad och vad som förväntas av dem själva så blir det genast lugnare stämning, säger Paunio.

Varför så stressigt i dag?

Det hör mera till regel än till undantag att man i dag upplevt stress i arbetslivet. Allt fler känner att jobbet är betungande och att det är svårt att kunna slappna av ens på fritiden.

– Möjligheten till att jobba hemifrån har fört med sig den stora nackdelen att man ständigt är kopplad till jobbet. Man hinner aldrig koppla av och det är svårt att hålla en gräns mellan privat- och arbetslivet, säger Paunio.

En annan aspekt som hon lyfter fram som en bidragande stressfaktor är de allt större kraven i arbetslivet i dag.

– Det krävs ständigt ny kunskap och speciellt för äldre kan det vara väldigt stressande att hålla sig uppdaterad hela tiden.

Hur ska man då göra för att inte stressen ska ta över?

– Det bästa är att försöka hålla sin kompetens så uppdaterad man kan och att både erbjuda och ta emot stöd av omgivningen på jobbet, säger Paunio.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning