De här jaktplanen finns med i racet då Finlands Hornet-plan ska ersättas

Bild: Ksf Media

Finlands nuvarande jaktplan, det vill säga Hornetplanen, går i pension senast 2030 och nästa regering blir den som slår fast vilket plan Finlands framtida flygvapen använder.

I våras sände Finland ut en diger anbudsförfrågan till fem jaktplanstillverkare och länderna bakom de olika planen som är med och tävlar om den kommande jätteordern. De preliminära svaren på förfrågan ska sändas in innan utgången av januari. Nästa regering har sista ordet i jaktplansaffären men försvarsmaktens åsikt väger tungt. Sammanlagt kommer de nya jaktplanen att kosta mellan sju och tio miljarder euro.

En av Finlands främsta civila specialister på de olika jaktplanskandidaterna, tidskriften Siivets expert på militärflyg, journalisten Pentti Perttula har i sin nyutgivna bok, Paras hävittäjä Suomelle, (Bästa jaktplanet för Finland), intervjuat två tidigare flygvapenkommendörer som anonymt analyserar situationen inför upphandlingen och ger sitt omdöme om de fem kandidaterna. Eftersom Finland i motsats till många andra länder som Sverige, Storbritannien och Frankrike, inte har någon egen stark försvarsindustri, finns det en möjlighet för Finland att välja vad man köper utan att behöva beakta den egna industrin, säger en av de tidigare kommendörerna och antyder att det trots diskussion om vikten av ett europeiskt alternativ, hittills har varit svårt att komma djupare med det europeiska försvarssamarbetet. Avgörande egenskaper är vapensystemen, stealth-egenskaperna och sannolikheten att lyckas vara den första som skjuter i väg en robot.

Av de anonyma citaten i boken förefaller det som om F-35 skulle vara en hemlig favorit. Men tidigare flygvapenkommendören Lauri Puranen som leder arbetet med att sålla fram Hornet-efterträdaren, dementerar i ett färskt blogginlägg att så vore fallet: "I försvarsförvaltningen har vi ingen favorit och ingen av kandidaterna är i en bättre eller sämre ställning än någon annan", skriver Puranen.

Puranens tidigare kolleger som i boken anonymt beskriver de olika kandidaterna formulerar sig så här:

Boeing F/A-18 Super Hornet (Förenta staterna)

"Super Hornet vore ett steg framåt, men inte ett steg in i framtiden. Planet är skapat för den amerikanska marinen som har velat ge planet längre livslängd och större vapenlast."

Dassault Rafale (Frankrike)

"Planet är bra på samma områden som nuvarande Hornet, men saknar de egenskaper som i framtiden kommer att förändra karaktären på luftstrid."

Eurofighter Typhoon (Storbritannien)

Klassificeras även som en äldre plantyp. "Planets hastighet spelar inte längre så stor roll då det ändå är roboten som avgör hur fort, exakt och var den träffar. De länder som i dag använder Typhoon måste redan fundera på efterträdaren."

Lockheed Martin F-35 (Förenta staterna)

"F-35 har redan så pass många köpare att det är svårt att föreställa sig att alla skulle ha gjort en felbedömning. F-35 är min kandidat eftersom det är framtidens plan. Det kommer att finnas med i bilden länge och har en mycket stor användarskara. Därför har planet de bästa chanserna att få bra och effektiva vapen."

Saab Gripen (Sverige)

"Gripen E är ett energiskt plan för Sveriges behov. Då man tittar på brukskostnader och användarantal kommer det inte att bli billigt att använda Gripen E. Planet har endast flugit ett par gånger och Saab står inför stora utmaningar. De små tillverkningsserierna är ett problem."

Källa: Pentti Perttula: Paras hävittäjä Suomelle, Docendo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning