De här 10 djuren hatar Svenskfinland mest

Varg. Bild: Mostphotos

Vargar, skarvar och fästingar. Svenskfinland älskar att hata sin fauna. Men vilka djur hatar vi mest intensivt? HBL har tio-i-topp-listan.

Först en disclaimer. Nedanstående lista är fullständigt objektiv och vetenskaplig. Den kan vara till stor hjälp för dig som längtar efter att hata men tycker att det är tråkigt att inte få vara i fred med sitt hat utan att PK-medier och feminister hötter med fingret och kallar en trista saker. Men var lugn: samtliga organismer på denna list är det helt okej att hata hett och innerligt. De är alla oförmögna att bli sårade eller ledsna.

Så ta din blodtrycksmedicin, hänge dig åt hatet och lätta på trycket i valfritt kommentarsfält.

Geting. Bild: Mostphotos

Plats 10: Geting

Beskrivning: Ett synnerligen föraktligt djur, skapat av Hin håle själv på den sjunde dagen och ett sant gissel under sommarens grillfester. Den blotta närvaron av ett enda exemplar kan förorsaka svårartad kollektiv panik. Inte ens det vedervärdiga språket i radio Vega har större potential att förstöra en solig sommardag än denna apokalypsens åttonde ryttare.

Trend: Getingen kommer förmodligen alltid att höra till våra mest hatade djur, men konkurrensen hårdnar. Mördarsnigeln på plats 11 vill enligt ryktet utmana nästa år.

Älgfluga. Bild: HBL arkiv/Hedda Boström

Plats 9: Älgfluga

Beskrivning: Själva livsmönstret hos denna höstplåga orsakar spasmer av vällustigt äckel. Mitt under svampplockningen flyger svärmar av älgflugor in i håret på den intet ont anande finlandssvensken, bryter av sig sina vingar och tränger in i huden för att suga blod för resten av sitt usla liv.

Trend: En verklig bubblare! I takt med att älgflugan blir mer allmän kan den också förväntas bli ett populärare hatobjekt. En klättring till plats sex eller sju är inte osannolikt om några år.

Mus. Bild: Mostphotos

Plats 8: Mus

Beskrivning: Ofta är det representanter för denna frånstötande existens som åsyftas i uttryck som "något katten släpat in". En ovälkommen men desto mer frekvent gäst på den finlandssvenska sommarstugan. Oskygga exemplar kan springa över ansiktet på dig då du sover.

Trend: Hatet är utbrett, men när allt kommer omkring inte särskilt frenetiskt. Ska musen kunna klättra på listan och bli verkligt djupt avskydd krävs en fridlysning. En sådan skulle emellertid hålla HBL:s insändarredaktör intensivt sysselsatt i månader.

Säl. Bild: HBL arkiv

Plats 7: Säl

Beskrivning: Låt er inte luras av den gulliga uppsynen, som så kallade "miljövänner" försökt slå mynt av i sin propaganda. Bakom de söta morrhåren och de stora ögonen döljer sig en samvetslös tjuv som inte tvekar att göra livet surt för fiskare och andra skärgårdsbor.

Trend: I takt med att antalet yrkesfiskare minskar tenderar också hatet mot sälen att avta. Den som tar en lång titt på den duniga kuten här ovan och frammanar bilden av all fisk den kommer att sluka under sitt liv, har förmodligen inga större problem att uppbåda ett vitglödgat hat – men den lata finlandssvenska ungdomen som inte ens orkar uppröras av språket på radio Vega lär inte bemöda sig om att göra den lilla ansträngning som krävs. Sälen har sina glansdagar som hatobjekt bakom sig.

Huggorm. Bild: Mostphotos

Plats 6: Huggorm

Beskrivning: Om getingen är Hin håles skapelse så är huggormen en ättling till Fan själv. Det står i första Mosebok, så det så. Blotta tanken på att fånga in den i en hink och transportera bort den från sommarparadiset väcker ett intensivt hat inte bara mot kräldjuret i fråga, utan också mot hela den politiskt korrekta samtiden.

Trend: Än får vi urskiljningslöst slå ihjäl våra huggormar, men i framtiden hägrar kanske en fridlysning som i det depraverade Sverige. Tanken får blodet att koka – och som fridlyst skulle huggormen naturligtvis nosa på topplaceringarna på denna lista.

Mygga. Bild: Kristoffer Åberg

Plats 5: Mygga

Beskrivning: I förhållande till sin ringa vikt är myggan tungt hatad. Från sina allra spädaste år till sin gråaste ålderdom blir den hederliga finlandssvensken torterad av denna vampyr. Uppenbarligen är den särskilt elak mot minoriteter, för vi hör att också samerna är illa åtgångna. Men vad gör Folktinget, SFP och minoritetsombudsmannen? Ingenting!!!

Trend: Så här i vintertid kan myggans placering verka oförtjänt hög, men vänta bara några månader så ligger du där i dina svettiga lakan med sönderbitna anklar och kan omöjligt få tag i sömnen på grund av klådan och det svaga surret du inte riktigt kan lokalisera. Senast då kommer du att H-A-T-A.

Skarv. Bild: Mostphotos

Plats 4: Skarv

Beskrivning: Vetenskapen säger att den alltid förekommit runt Östersjön, men det är lögn och förbannade fejk news. Finlandssvensken vet i sitt hjärta att skarven är importerad från Helvetet av ondsinta fennomaner som vill förstöra traditionella finlandssvenska livsmiljöer. Ej kan modersmålets sång längre klinga härligt från strand till strand. Över de vita skär som skarven lämnat efter sig ruvar dödens hånfulla tystnad.

Trend: Hatalliansen mellan skärgårdens fiskare och stugägare är stark. Skarven kommer att prenumerera på topplaceringar under överskådlig tid.

Fästing. Bild: Mostphotos

Plats 3: Fästing

Beskrivning: En lömsk liten vampyr, utan konkurrens det värsta du kan råka ut för i Svenskfinlands skogar. De små exemplaren är lika farliga, men i synnerhet de blodfyllda honorna väcker ett sådant innerligt hat att du bara vill krossa dem som krusbär mellan tänderna.

Trend: Den till alla delar osympatiska fästingen kan inte räkna med något flankstöd ens från de mest hängivna miljövänner. Fästingen har goda möjligheter att bita sig fast vid en topplacering också framöver.

Varg. Bild: Mostphotos

Plats 2: Varg

Beskrivning: Ulv, gråben, dråpare. Okärt barn har många namn och nu hemsöker denna blodtörstiga best åter Svenskfinland. En inavlad, rabiesbesmittad mördare som passar dåligt i våra bygder och borde hållas på områden där det inte bor finlandssvenskar. Till exempel i Kajanaland, Lappland eller ännu hellre: Ryssland.

Trend: Vintern 2018 har vargen gjort en formidabel spurt och passerat både skarven och fästingen. Men ohotad tvåa är den inte. Hatet kan växla snabbt.

HBL:s kulturchef Fredrik Sonck råkar av en slump vara förvillande lik en miljöbyråkrat. Bild: HBL arkiv

Plats 1: Miljöbyråkrat

Beskrivning: Utan konkurrens är denna varelse den allra mest hatade. Miljöbyråkraten påstår sig vara av arten homo sapiens, men är av allt att döma en genetiskt defekt existens bortom all räddning. Utbredningen begränsar sig till området innanför Ring III, men ett mycket livskraftigt bestånd påträffas också nere på kontinenten, i Bryssel. Miljöbyråkraten kännetecknas av sin obefintliga verklighetsförankring, sin obegränsade makt och sin oförmåga att förstå att hur det ädla hatet mot naturen har burit människan till de höjder där hon står dag. Miljöbyråkraten dricker gärna hantverksöl, har rödgröna värderingar och uppträder ofta i skepparkrans, precis som massmördaren Anders Behring Breivik.

Trend: Genom sitt envetna försvar av alla andra avskyvärda arter har miljöbyråkraten mutat in listans förstaplats för tid och evighet. Hens envisa tjat om behovet av biologisk mångfald, transparenta och juridiskt hållbara beslutsprocesser och vetenskapligt förankrad miljöpolitik kan få blodet på vem som helst att stocka sig i aortan.

Utanför listan

Strax utanför topp tio, lurar ett stort antal djur som finlandssvensken hatar djupt och som i framtiden lär kämpa om topplaceringar. Till dessa hör följande arter: mördarsnigel, fiskmås, havstrut, silltrut, svan, Kanadagås, stadsduva, lodjur, björn, råtta, ekorrar; i synnerhet flygekorre, flugor av alla slag, alla djur i familjen gnagare, alla giftiga djur, alla blodsugande insekter, alla arter av fladdermöss, hornsimpa, kaja, pissmyror och alla närbesläktade arter, trollslända, snok, alla paddor, rådjur, hare, kanin; i synnerhet city-kanin, mårdhund, räv, alla djur som äter trädgårdsväxter, alla djur som förstör skördar, engelskspråkiga hönor, vildsvin, alla arter av spindlar, alla djur som Bryssel vill skydda, alla invandrade djur, maneter, hästmyror, husbock, silverfiskar, loppor, vägglöss, bladlöss, flatlöss, springmask, binnikemask, malar av alla slag samt eukaryota organismer utan fotosyntes i största allmänhet, med undantag för ätliga svampar och den sympatiska igelkotten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning