De handikappade visar vägen

Vem förgiftar haven, utrotar arter för brinnkära livet och höjer temperaturen i atmosfären mot en outhärdlig nivå? Det är de friska och kloka.

Lokaltidningen Kaunis Granis' senaste nummer innehåller en notis om Eicca Casteleijn, en trettonårig pojke bosatt i trakten. En bild visar Eicca med plockare, i dess grepp ett blått plastband. På senaste tid har pojken hittat en ny hobby, han plockar skräp med ett redskap som han köpt för egna pengar. Mest synliga bland de sopor han plockar på gator, torg och i parker, i Grankulla och i närheten av Klappträsk i Esbo, är ansiktsmasker. Veritabla miljöbomber, om de får ligga kvar. De flesta masker innehåller polypren, ett ämne vars fullständiga nedbrytning uppskattats ta 450 år. Så utgör skydden mot covid-19 ett betydligt allvarligare hot mot vår planet än en farsot, som om något år torde vara bemästrad.

Eicca plockar masker. Det intressanta i sammanhanget är att han lider av en intellektuell funktionsnedsättning och av adhd. Enligt notisen kan han på grund av sina diagnoser varken läsa eller skriva. Två grava handikapp. Min tanke går till Greta Thunberg, flickan som på ett globalt plan plockar ansiktsmasker. Greta har diagnostiserats med Aspergers syndrom, en form av autism. Ett handikapp som format henne till miljörörelsens Jeanne d'Arc.

Vilka är det som slänger ansiktsmasker? Vem förgiftar haven, utrotar arter för brinnkära livet och höjer temperaturen i atmosfären mot en outhärdlig nivå? Det är de friska och kloka. Men finns det en räddning, en rövarchans? De handikappade visar vägen.

Nalle Valtiala Grankulla

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning