De grönas ordförandekamp blir tuff

Touko Aalto meddelade på lördagen att han ställer upp i ordförandevalet. Bild: Lehtikuva /Jussi Nukari

Riksdagsledamoten Emma Kari, 33, är inte en lika solklar vinnarkandidat i De grönas ordförandeval som enkäterna låtit förstå.

Det visar de svar som fem av partiets distriktsledare gett på FNB:s frågor om kandidaterna. De gröna har 12 partidistrikt, och de intervjuade distriktsledarna gissar att valet blir jämnt även om tre av dem säger att Kari är förhandsfavorit.

– Jag tror att Emma är mycket stark, men där finns så erfaret folk med mycket olika bakgrund. Det är mycket svårt att säga hur det går, säger Katja Andrejev i sydöstra Finlands distrikt.

I en undersökning bland partiets toppskikt, som Yle publicerade på torsdagen, var Kari den klara favoriten. Kring hälften av partiets kring 90 riksdagsledamöter, partistyrelsemedlemmar och vice medlemmar hade svarat på enkäten.

Av de distriktsledare som FNB talat med uppskattade en att ordförandekampen kommer att gå mellan Kari och riksdagsledamoten Touko Aalto, 33, från Jyväskylä. Aalto meddelade på lördagen att han ställer upp i valet.

Aalto är partiets vice ordförande och har djup kunskap om social- och hälsovård. De gröna blev under Aaltos ledning det största partiet i Jyväskyläs kommunalfullmäktige i valet i vår.

– Han är en karismatisk talare, säger Heidi Haapala från Egentliga Finland.

Aalto kan även locka väljare som inte vill att partiets ledare är från Helsingfors.

Yanar ger snart besked

Den nuvarande partiordföranden Ville Niinistös efterträdare väljs i juni. Utöver Kari och Aalto har riksdagsgruppens ordförande Krista Mikkonen, 44, forskaren och partiets vice ordförande Maria Ohisalo, 32, samt riksdagsledamoten Olli-Poika Parviainen, 36, meddelat att ställer upp i valet.

Riksdagsledamoten Ozan Yanar, 29, ger besked om sitt beslut nästa vecka.

– Jag tar det lugnt över valborg, det har varit kommunalval och brådskan har inte lättat efter det, sade han till FNB på lördagen.

Ozan Yanar. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Distriktsledarna säger att en del av partiet tycker att det är viktigt att den nya partiordföranden på ett trovärdigt vis ska kunna leda De gröna till riksdagsval och i regeringsförhandlingar. Det betyder sämre möjligheter för Ohisalo, som inte är riksdagsledamot.

Oavsett vem som blir ny partiordförande räknar distriktsledarna inte med några större ändringar i partiets politik.

– Det finns inga större förändringskrav eftersom Ville har varit mycket populär. Å andra sidan är det bra att gå igenom frågan efter att vi haft samma ordförande så länge, säger Timo Lahti från Nylands distrikt.

Alla partimedlemmar får rösta i ordförandevalet, vilket gör det svårt att förutspå resultatet. Det slutliga beslutet tas av partikongressen, som har bundit sig vid att respektera resultatet från medlemsomröstningen. 

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning