De grönas Ohisalo vill stänga pälsdjursfarmerna – "senast under nästa regering"

Maria Ohisalo säger att De gröna kommer fortsätta strida för att pälsdjursfarmningen ska förbjudas. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

De grönas nyvalde partiordförande Maria Ohisalo säger att Finland ska gå i Norges fotspår och förbjuda pälsdjursuppfödning. Om inte nu så ska det ske senast under nästa regeringsperiod.

Läs också: Norge förbjuder pälsdjursuppfödningen: "En spelbricka i ett fult politiskt spel"

Norges parlament har godkänt en lag om att förbjuda pälsdjursuppfödning. Enligt lagen får inga nya pälsfarmer grundas och alla nuvarande ska stängas senast år 2025.

De grönas nyvalde ordförande Maria Ohisalo konstaterade under lördagens partikongress i Björneborg att den största besvikelsen i det nya regeringsprogrammet är behandlingen av produktionsdjur.

Enligt De grönas partiprogram ska Finland gå Norges väg och under en övergångsperiod avsluta all pälsdjursuppfödning.

– På en del punkter fick vi konstatera att De grönas mål är mer ambitiösa än de andra regeringspartiernas. Detta var en fråga som var viktig för oss och om den inte blev av nu så senast i nästa regeringsprogram. Då gör vi bättre ifrån oss, säger Ohisalo.

Läs också: Professor köper inte argumentet om att päls är mer miljövänligt än plast

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning