De grönas Emma Kari vill göra Finland världsbäst på vegetariskt

Riksdagsledamot Emma Kari (Gröna) vill att Finland ska sträva efter att bli världsledande inom vegetarisk kost. Bild: Mostphotos

Trots att vegetariska alternativ går åt som aldrig förr, växer finländarnas köttkonsumtion fortfarande. Riksdagsledamot Emma Kari vill att Finland ska sträva efter att bli världsledande inom vegetarisk kost.

– Östersjöns tillstånd, skogsbränderna och värmeböljan har fått människor att fundera på sitt ansvar för miljön. Vi måste äntligen kunna medge de problem som den ständigt stigande köttkonsumtionen innebär. Inom många sektorer har man lyckats skära ned på klimatpåverkan, men det har inte lyckats lika väl inom matproduktionen, säger Emma Kari (Gröna) i ett pressmeddelande.

Enligt forskning orsakar matproduktionen till och med 60 procent av finländarnas genomsnittliga Östersjöavtryck, och ungefär en femtedel av de utsläpp som bidrar till växthuseffekten.

– Samhällets uppgift är att stödja hållbar verksamhet. Finland måste fokusera på att öka de växtbaserade livsmedlens produktionsandel. Samtidigt bör man i den offentliga upphandlingen välja vegetariskt, menar Kari.

Efter riksdagens sommaruppehåll är det dags att ta ställning till den nya djurskyddslagen. Kari ser det som en möjlighet för Finland att profilera sig som en pionjär inom etisk produktion.

– Det handlar inte om att alla måste bli vegetarianer, utan om att äta mindre kött och mer växtbaserat. På världsmarknaden klarar pionjärerna sig bäst. Därför borde även företag uppmuntras till att utveckla vegetariska alternativ.

Emma Kari tycker att baljhavre och växtproteinet härkis är utmärkta exempel på finska innovationer. Hon hoppas att Finland även begränsar köttimport från länder där djurskyddskraven inte uppfyller de finländska.

– Om vi vill vi stoppa en miljökatastrof måste vi även titta på vad vi har på tallriken. För att stoppa klimatförändringen, rädda Östersjön och hindra naturens mångfald från att utarmas krävs även förändringar inom matpolitiken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning