De gröna vill satsa på Finlands tågförbindelser – flygskammen tros öka framöver

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger till Lännen Media att det nu finns alla skäl till att satsa på Finlands tågförbindelser, eftersom det snabbaste färdmedlet inte längre är vad som folk prioriterar högst. Bild: Mikael Piippo/SPT

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger till Lännen Media att nu är tiden för att satsa på Finlands tågnät, så att tågtrafiken framöver även kan konkurrera med flygtrafiken. Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) understryker däremot betydelsen av att upprätthålla inrikesflygningarna.

Tåg- och flygtrafiken inom Finland har väckt diskussion sedan Finnair i söndags meddelade att inrikesflygningarna gradvis återupptas från och med julimånad.

Enligt uppgifter till Yle skulle Finnair eventuellt ha i planerna att avsluta all flygtrafik till Karleby, Joensuu, Kajana, Kemi och Jyväskylä för ett helt år. Finnair säger att inget ännu är fastslaget och att beslut fattas först i augusti.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger till Lännen Media att det nu finns alla skäl till att satsa på Finlands tågförbindelser, eftersom det snabbaste färdmedlet inte längre är vad som folk prioriterar högst.

– Det blir allt trendigare att resa längsmed landet. I Sverige talas det redan om flygskam. Spårförbindelserna bör förbättras så att de kan konkurrera även med flygtrafiken, säger Ohisalo till Lännen Media.

Ohisalo säger att Finland i återuppbyggandet efter coronakrisen bör satsa på sådana åtgärder som stödjer både grön tillväxt och regeringens klimatpolitiska mål. En sådan åtgärd är enligt Ohisalo exempelvis att elektrifiera järnvägen mellan Laurila och Torneå.

– Det skulle föra med sig en möjlighet att på kvällen åka från Uleåborg med tåg och genom ett byta vara framme i Stockholm redan nästa morgon, säger Ohisalo.

"Det handlar om tillgänglighet och konkurrens"

Kort efter att Finnair meddelat om att flygtrafiken inom landet endast gradvis upptas i juli, kommenterade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) beslutet på Twitter.

Enligt Henriksson måste flygtrafiken återupptas så fort som möjligt.

– Inrikesflygningarna måste upptas direkt coronasituationen tillåter. Det handlar om tillgänglighet och konkurrens. Vi behöver vår exportindustri och våra jobb mer än någonsin, skriver Henriksson på Twitter.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning