De gröna vill sanera företagsstöden och satsa på kunnande inför budgetförhandlingarna

Touko Aalto, ordförande för De gröna. Bild: lehtikuva/Anni Reenpää

Företagsstödsystemet måste saneras, familjereformen inledas, beskattningen ska planeras så att den blir rättvis och behovsprövningen för utländsk arbetskraft slopas. Kunnande ska stödas och ojämlikheten rensas bort. Det är De grönas önskemål till regeringen inför budgetförhandlingarna.

De gröna uppger att nedskärningar i företagsstöden kan användas till att finansiera utbildning.

– Det kan inte vara så att efter att man med hård hand skurit ned grundtryggheten och utbildningen så lämnas de stora företagsstöden orörda, säger De grönas ordförande Touko Aalto.

De gröna vill att regeringen ser över bland annat utsläppshandelskompensationerna och återbetalningen av energiskatten.

De gröna vill att beskattningens tyngdpunkt ska flyttas till konsumtion och ägarskatter samt olika punktskatter. Aalto säger att skattelättnader som gäller alla inte ska övervägas förrän låginkomsttagarnas ställning blivit bättre. Solidaritetsskatten är principiellt viktig – men:

– Det är småfånigt att använda energi på bara en skatt, även om den är viktig. Det uppstår ett felaktig bild av helheten eftersom vi nu borde klara av att se en skattereform som sträcker sig längre än en mandatperiod.

"Regeringen saknar vision"

Aalto säger att det här är den viktigaste frågan. Han vill se samma förfarande även då det gäller de stora strukturella reformerna. Aalto säger att kommittéarbete över partigränserna inom till exempel beskattningen eller vårdreformen skulle vara en bra modell.

– Varje budget borde vara del av en längre vision. Nu verkar inte regeringen ha någon sådan, säger han till FNB.

De gröna kommer att presentera sin skuggbudget i höst. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03