De gröna vill inte förblindas av gallupframgången

Kaisa Hernberg är en andra generationens grön profil. Hon blev invald i Helsingfors stadsfullmäktige i våras, 20 år efter att hennes mor Satu Hassi blev partiordförande. Bild: Anni Koponen

De gröna är Finlands näst populäraste parti, om man får tro den senaste opinionsmätningen. – Vi skördar frukten av ett långsiktigt jobb, men vi får inte förblindas av siffran, säger Kaisa Hernberg.

Yles färska opinionsmätning ger De gröna ett aldrig skådat väljarstöd på 17,6 procent. Det är för första gången mer än Centern (17,3). Bara Samlingspartiet (20,8) ligger före. De gröna har mer än fördubblat sitt väljarstöd sedan riksdagsvalet (8,5).

– Visst är siffran häftig. Den är frukten av ett långsiktigt arbete, en tydlig linje och en allt starkare fältorganisation runtom i landet, säger Kaisa Hernberg som leder partiets delegation och som snart börjar vikariera som partisekreterare.

Hernberg säger att den senaste opinionssiffran inte är någon plötslig skräll utan en logisk fortsättning på en längre, positiv utveckling. Hon menar att De gröna har drivit på och talat för utbildningen, för att stoppa vidgningen av samhällsklyftorna, för att värna om klimatförändringen och miljön och för att beakta brytningsskedet i arbetslivet.

– Det är frågor som ger en stark resonans hos allmänheten, men som regeringen inte har tagit på allvar.

Nya partiordföranden Touko Aalto vill göra De gröna till statsministerparti, men än är det över ett och ett halvt år till riksdagsvalet. Risken finns att opinionskurvan kulminerar alldeles för tidigt, att det presumtiva väljarstödet inte realiseras i valet.

– Det är klart att förtroendet mäts vid val och att vi inte får låta siffrorna stiga oss åt huvudet. Men det betyder också att vi kommer att pekas ut som förhandsfavoriter och att vi kommer att få mer uppmärksamhet före valet. Det är något vi måste dra nytta av, men framför allt måste vi vara ödmjuka och jobba vidare, säger Kaisa Hernberg.

Hon hoppas att opinionsmätningen också kommer att återspegla sig på politiken eftersom regeringen enligt mätningen bara stöds av knappt 40 procent av väljarna.

– Jag hoppas att regeringen tittar noga på företagsstöden i budgetförhandlingarna. Jag är besviken på att de pratade om att åtgärda stöden i våras, men lämnade det till hösten och nu när det gäller är de riktigt tysta.

De gröna anser att man enklast kunde få fason på budgeten genom att skära i företagsstöd som inte gynnar samhället, som snedvrider konkurrensen och som i vissa fall är miljöskadliga.

– Här har regeringen en utmärkt chans att visa att den verkligen bryr sig om miljön och att ekonomipolitiken faktiskt är ansvarsfull. Och så borde de verkligen påbörja reformen av familjeledigheterna, och visa att de vill främja jämställdheten, säger Hernberg.

Ni själva då, hur kommer er oppositionspolitik att förändras med en ny ordförande?

– Jag tror på en konsekvent och rättfram oppositionspolitik. Touko Aalto är en konstruktiv ledare. Han är bra på att lyssna och går inte genast på offensiven.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning