De gröna valde Pekka Haavisto till ny ordförande

Förhandsfavoriten Pekka Haavisto anländer till De grönas partidelegations möte där partiet ska välja en ny ordförande. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Pekka Haavisto ska lotsa De gröna genom både riksdagsval och EU-val på våren, men redan på sommaren ska partiet hitta en ny ordförande igen.

De grönas partidelegation har valt veteranpolitikern och riksdagsledamoten Pekka Haavisto till ny partiordförande. Haavisto ska leda partiet genom valvåren, men planerar inte att ställa upp som ordförande efter det.

– Tanken är inte att ställa upp som ordförande nästa sommar, utan bara för några månader, säger Haavisto.

De grönas partidelegation valde en ny ordförande på lördagen efter att Touko Aalto avstått från ordförandeskapet av hälsoskäl. Haavisto valdes med en överväldigande majoritet till ordförande. Rösterna blev 40 för Haavisto och 1 för Alanko-Kahiluoto.

Endast två personer kandiderade för posten, riksdagsledamöterna Pekka Haavisto och Outi Alanko-Kahiluoto. Flera av partiets toppnamn hade en efter en meddelat att de inte ställer upp, bland andra Maria Ohisalo, Ville Niinistö, Emma Kari och Oras Tynkkynen.

Först i torsdags meddelade Haavisto att han ställer upp, två dagar innan ordförandevalet.

Outi Alanko-Kahiluoto ställer upp i ordförandevalet. Hon deltar i partidelegationens möte på distans. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning