De grönas partikongress: Sakfrågor får avgöra kommande regeringspartner

De gröna behövs i politiken för att värna om miljön och slå vakt om utbildningens nivå, poängterar ordförande Touko Aalto. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Ett stort väljarstöd hoppas De grönas ordförande Touko Aalto att ska ge partiet muskler att driva igenom sina mål efter riksdagsvalet nästa år. Aalto vill inte namnge vilka partier han helst skulle samarbeta med, men understryker att De gröna är redo att ta ansvar på tunga poster.

Utbildning, social trygghet och miljöfrågor är de centrala ämnena på De grönas agenda vid partikongressen i Vanda i helgen. Ordförande Touko Aalto talade sig varm för alla tre i sitt inledningsanförande och fick stående ovationer av de egna. Här kommer ord och inga visor för dem som anklagat De gröna för att hålla för låg profil, sades det i publiken.

De gröna ska i Vanda godkänna ett program för politiska målsättningar 2019-2023, ett program som innehåller allt från miljöfrågor och medborgarlön till samarbetet inom EU. Konkreti i form av siffror, vad kostar en utvidgad medborgarlön eller en höjning av de lägsta pensionerna och var ska de pengarna tas, den konkretin utlovar ordförande i vårens valprogram.

– Vi är redo för nästa regering, men sakfrågorna avgör vem eller vilka vi samarbetar med, jag vill inte ta ställning till vilka partier det kunde vara, säger Touko Aalto.

Han konstaterar att De gröna har tre centrala frågor. Alla de nedskärningar som gjorts inom utbildningen ska återbördas och Finland ska bli ledande då det gäller både utbildning och forskning. Utbildningen på andra stadiet ska vara gratis och elever ska stödjas så att alla får en utbildning efter avslutad grundskola. Aalto vill också inrätta en vetenskapsminister.

Medborgarlönen ska stegvis utvecklas och Touko Aalto hoppas att andra partier närmar sig De grönas syn på en lön som enligt honom uppmuntrar till egna initiativ och på så sätt skapar arbetstillfällen betydligt bättre än socialbidragen. Aalto medger att frågan är svår.

– Men vi vill inte undvika svåra frågor, vi lyfter fram dem. Och med hjälp av ett brett väljarstöd kan vi också driva igenom dem, säger han.

Vårdreformen en fars

Tillbaka till rötterna går partiet i sina ställningstaganden i miljöfrågor. Åtgärder för att få bukt med klimatförändringen måste vidtas nu och Finland ska dra sitt strå till stacken bland annat genom en trafik med mindre utsläpp och genom att köra ner all kolkraft före 2020 och sluta använda naturgas före 2030.

Att slå vakt om biodiversiteten och skapa ett hållbart lantbruk är andra viktiga frågor.

Touko Aalto gav i sitt inledningstal de stora regeringspartierna flera kängor. Om centers bild av att bibehålla biodiversiteten är att hugga kalt är De gröna av annan åsikt. Statsminister Juha Sipiläs (C) modell för bioekonomi har till exempel lett till fördärv, anser han.

– De gamla regeringspartierna har visat vad de går för, de klarar inte av de stora, viktiga framtidsfrågorna, säger Aalto.

Riksdagsgruppens ordförande Krista Mikkonen var den som fick ta sig an att kritisera social- och hälsovårdsreformen. En fars, kallar hon den.

– Just nu bekymrar det mig mest att regeringens korrigering av vårdreformen inte är offentligt, säger Mikkonen.

Läs också: Krista Mikkonen: Sommarteater på gång i riksdagen

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning