De gör Nykarleby till en ännu stoltare stad

Nykarleby Pride kommer att öppna många skåpdörrar som hittills varit lite försiktigt på glänt. Det tror paret Jessica och Camilla Wiklund som sett till att deras hemstad nu får sin första prideparad någonsin.

Kulturveckan i Nykarleby brukar alltid skapa förväntningar bland stadens invånare, men i år finns ett speciellt surr. För första gången inleds kulturveckan med en prideparad som till och med fått den rikskända Juthbackamarknaden att hamna i skuggan.

– Vi har fått enbart positiva reaktioner. Många är glada över att vi äntligen får en egen prideparad också här i stan, säger Jessica och Camilla Wiklund.

Prideparaden i Nykarleby är en snöboll som rullats sedan i vintras. Det började med ett förslag på den lokala Facebookgruppen "Våga vilja vara sig själv stödsida för hbtq personer" om att ordna en picknick där traktens hbtiq-personer skulle kunna träffas i verkligheten. Förslaget fick stöd, men hos en del som inte kommit ut fanns det en rädsla för social stämpling.

– Då tänkte vi att vi gör det ännu större så att alla faktiskt vågar komma med. Nu blir det ett roligt familjeevenemang för alla som vill visa sitt stöd för hbtiq-personer, förklarar Jessica.

Vägrade flytta

Jessica och Camilla Wiklund kan mycket väl relatera till den osäkerhetskänsla som gör att många håller sin läggning för sig själva. Ännu för fyra år sedan hade familjen Wiklund en traditionell konstellation med mamma, pappa, barn. Sedan dess har pappa Daniel genomgått könskorrigering och blivit Jessica. Den processen hör inte till vardagligheterna i en liten by som Kantlax utanför Nykarleby.

– Jessica föreslog att vi skulle flytta bort, men jag vägrade. Det råder fortfarande tydliga normer här i trakten för hur en man och en kvinna ska vara. Vi hade hört att man kunde förlora sina jobb, bli utfrysta på stan och trakasserade på olika sätt.

– Så blev det inte. Det har gått jättebra att bo kvar här och mycket har blivit bättre på de senaste tjugo åren. De som flyttat härifrån har berättat att det var annat förr.

Trots framstegen är paret Wiklund ändå övertygade om att det behövs en prideparad i Nykarleby.

– Det finns ännu många som skulle vilja komma ut, men de vågar inte. Vi vill visa att alla ska få vara som de är utan att skämmas.

Regnbågslax på menyn

För arrangörsparet blir det här samtidigt deras första prideparad. När Jeppis Pride intog grannstaden i juli 2014 var tidpunkten olämplig för familjen Wiklund.

– Någon direkt förebild har vi inte men vi har ju sett bilder från Stockholm och andra prideparader. Det ska vara en rolig fest med ballonger och plakat.

Paraden startar klockan 13 på lördag från Juthbacka Hotell & Restaurang och rutten går på västra sidan om älven till torget och sedan tillbaka till Juthbacka. Där dukas det upp en buffé med bland annat regnbågslax.

Wiklunds har haft en hel del att stå i när det gäller de praktiska arrangemangen. Programmet efter paraden har däremot fallit på plats av sig självt.

– Många har tagit kontakt med oss och frågat om de får bidra.

I programmet ingår bland annat en kroppsbön med Monica Pensar, en regnbågsandakt där det tänds ljus för hbtiq-aktivisten Marina Furubacka som nyligen avled. Representanter från både diskrimineringsombudsmannen och Nykarleby stad kommer att hålla hälsningstal. Dessutom bjuds det på musik, pridepoesi och konst.

Så hur många räknar ni med?

– Det är svårt att veta på förhand. I Jakobstad för tre år sedan gick tvåtusen personer med i paraden trots att bara några hundra hade anmält sig på förhand på Facebook. Vi hoppas att vi blir många.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03