De första coronavaccinerna har nu anlänt till Finland

Vaccinerna har tillverkats av läkemedelsbolagen Pfizer och Biontech och den första leveransen omfattar 9 750 doser coronavaccin för cirka 4 875 personer. Bild: Stephane de Sakutin/Lehtikuva-AFP

Institutet för hälsa och välfärd bekräftar att de första coronavaccinerna anlänt till Finland i dag. Den första leveransen räcker för cirka 4 875 personer.

Det första partiet med coronavacciner anlände på lördagen till Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Vaccinerna har tillverkats av läkemedelsbolagen Pfizer och Biontech och den första leveransen omfattar 9 750 doser coronavaccin för cirka 4 875 personer. De första vaccinerna levereras till universitetssjukhusen i Helsingfors, Tammerfors, Åbo, Kuopio och Uleåborg. Vaccinationerna av vårdpersonalen kör i gång på söndag den 27 december klockan 14.

– Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har meddelat att de påbörjar sina vaccinationer redan på söndag. En del sjukvårdsdistrikt torde komma i gång med vaccinationerna först på måndag, säger Mia Kontio, sakkunnig på Institutet för hälsa och välfärd.

Först i tur står personalen vid sjukhusens intensivvårdsavdelningar och de som svarar för vården av patienter som har insjuknat i covid-19.

– Vi kommer inte att vaccinera alla som jobbar på intensivvårdsavdelningar på samma gång. Vaccinationerna kommer att avancera stegvis.

Hur stora partier av coronavaccinet ska levereras till Finland nästa vecka?

– Det handlar om tiotusentals doser. Jag har tyvärr inga exakta siffror på omfattningen i det här skedet, säger Kontio.

Enligt Kontio kommer leveranserna av coronavaccinet att trappas upp ju längre vaccinationsprogrammet framskrider. Hon räknar med att tiotusentals doser levereras till Finland varje vecka i januari.

Sekretess och hemlighetsmakeri

Från och med nästa vecka levereras vaccinerna också till andra vårdenheter och koncentreras inte längre till universitetssjukhusen. Leveranserna och frakten omges trots det av ett stort hemlighetsmakeri.

– Vi följer Interpols instruktioner och går inte ut med information om hur och när vaccinerna ska fraktas. Detta för att förebygga eventuella stölder, säger Kontio.

Efter att sjukvårdspersonalen har vaccinerats ska äldre och olika riskgrupper med underliggande sjukdomar vaccineras. Tågordningen bygger på regeringens tidigare beslut, som i sin tur följer EU-kommissionens rekommendationer.

När kommer hela befolkningen att vara vaccinerad?

– Det finns många osäkerhetsmoment som försvårar prognoserna. Vi vet inte när de övriga vaccinerna får försäljningstillstånd och när de riktigt stora partierna av coronavaccinet anländer till Finland. Jag hoppas ändå att vi kan vaccinera alla finländare innan sommaren.

Arkivbild från en influensavaccinering. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning