De civila i Swaida behöver vår hjälp

Bild: Wilfred Hildonen

Kvinnor och barn har förts bort. Många av de syriska flyktingar jag känner i Finland har förlorat sina släktingar de senaste dagarna.

Undertecknad har nu i flera år följt med kriget i Syrien. Vi får läsa om krigets brutala vändningar månad efter månad, år efter år. I onsdags tog det ny fart igen. Nu är fokus på att utrota druserna i staden Swaida med omliggande byar, totalt cirka 130 byar.

Sedan 1600-talet har de här områdena bebotts av druser. De är ett fredligt folk som på landsbygd och i byar huvudsakligen livnär sig på jordbruk.

I gryningen på onsdagen den 25 juli hade hundratals människor samlats och började knacka på hos människorna som bor i Swaida med omnejd. Några dagar före den ödesdigra onsdagen kom den syriska armén och deras representanter, Ryssland och Iran, till Swaida och erbjöd sig att skydda och hjälpa druserna mot IS och andra terrorattacker. De sade att druserna inte ska behöva slåss utan att den syriska staten, den syriska armén, al-Assad, ryssarna, iranierna och Hizbollah skyddar dem. Druserna gav alla sina vapen och underligt nog råkade IS fullborda attacken rakt efter det.

al-Assad-regimen godkänner den här etniska utrensningen. I media säger de ändå att de gör allt för att bekämpa IS.

Vapenlösa och värnlösa i gryningen, inne i sina hem, blev druserna offer för blint hat på grund av sin etniska och religiösa bakgrund. Kvinnor och barn har förts bort. Många av de syriska flyktingar jag känner i Finland har förlorat sina släktingar de senaste dagarna.

Samtidigt sprängde fyra självmordsbombare ihjäl sig själva och många andra på torgen i Swaida, där många familjer handlade. Sju-åtta självmordsbombare blev avslöjade innan de hann fullgöra sitt uppdrag.

Vi kan tyvärr inte skydda civilbefolkningen, kvinnor, barn, sjuka och äldre människor mot krigets vanvett och fasor. Vi kan ändå göra någonting för att hjälpa dem. Jag har direktkontakt med många volontärer i Swaida.

De civila lider nu som mest och behöver vår hjälp. Vi i NADA HOPE rf är de första som ger vårt privata bidrag för att lindra deras nöd och vi kan nästan inte hjälpa dem på något annat sätt än det.

Nytte Ekman Ordförande för NADA HOPE rf, specialsjuksköterska, juridiskt ombud för flyktingar och utlänningar

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning