De blå tänker inte fälla regeringen, men ställer villkor: "Det var ett fult, vämjeligt trick"

Hela den blå partistyrelsen samlades i rikssalen efter mötet. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Blå framtid sammankallade sin partistyrelse på onsdagskvällen för att fundera på framtiden efter Samlingspartiets agerande kring Kaj Turunens avhopp. Styrelsen anser inte att det är anledning att fälla regeringen.

Det var på tisdagen som en fejd briserade inom regeringen, då ledamoten Kaj Turunen hoppade av De blå och sällade sig till Samlingspartiet. Samlingspartiets gruppordförande Kalle Jokinen och partiledaren Petteri Orpo hade känt till planerna i ett par veckor, men regeringskollegerna togs på säng.

– Man kommer inte runt att vår regeringskollega gjort ett fult och vämjeligt trick. Det här beteendet måste förändras, eller så ryker riksdagens anseende inför medborgarna, säger Sampo Terho (Blå) efter partistyrelsemötet.

Han kräver nu att regeringen för en utförlig diskussion om spelregler.

– Man kan inte agera så mot sina regeringskolleger, att man först dricker morgonkaffe tillsammans i godan ro som om inget var i görningen, vid middagstid sticker kniven i ryggen, och på kvällen kallar det för en vanlig dag.

Terho var sammanbiten, men sade att partistyrelsen inte anser att det är skäl att fälla regeringen.

– Bara sådana skäl som har att göra med politikens innehåll är skäl nog.

Blå framtid samlade redan i tisdags sin riksdagsgrupp till krismöte, där de vägde sin framtid i regeringen och det interna förtroendet. På tisdagen sade de att de kräver ett samtal inom regeringstrion, men aviserade inte någon vidare regeringskris.

Samtalet inom trion ska föras efter valborg.

– Vi kommer då att föra med oss våra egna förbehåll. Det första är uppenbart, säger Terho och syftar på att förtroendet och spelreglerna mellan regeringspartierna måste återupprättas.

Hittills har han talat i telefon med statsminister Juha Sipilä (C), och med Petteri Orpo har han "kommit så långt att de växlat textmeddelanden".

Utöver det vill Blå framtid ha garantier för att man följer regeringsprogrammet på de punkter som är viktiga för de Blå – skrivningarna om Europapolitiken, om invandrarpolitiken och att samhällsklyftorna inte blir ännu större, räknade Terho upp.

– För det tredje förutsätter vi att regeringen genomför sina reformer, särskilt vårdreformen, som Samlingspartiet tycks ha frågor kring.

Kaj Turunens avhopp mellan två regeringspartier förändrar inte styrkeförhållandet mellan regering och opposition. Men förra veckan lämnade Harry Harkimo Samlingspartiet och bildade sin egen grupp. Dessutom har Paavo Väyrynen meddelat att han har för avsikt att återvända till riksdagen i början av juni, att han också bildar sin egen grupp och planerar rösta emot vårdreformen. Samlingspartiets Elina Lepomäki har också sagt att hon röstar emot dem.

De blå kämpar med ett väljarstöd på under två procent i opinionsmätningarna. Terho säger att han är övertygad om att det inte sker fler avhopp.

– De blå kommer att stå kvar utan fler avhopp. Men det är inte något fängelse där man måste vara om man inte känner för det. Vi vill vara en positiv rörelse, och det uppnår man inte genom tvång, formulerade sig Terho.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03