Rinnes utvalda tog plats i Ständerhuset

Det var knökfullt i riksdagen när SDP:s ordförande Antti Rinne berättade vilka partier han inleder regeringsförhandlingar med. Bild: Niklas Tallqvist

SDP-ledaren Antti Rinne har valt dem han vill regera med. Lyckas partierna enas vid förhandlingsbordet, styrs Finland framöver av SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP. I opposition landar Sannfinländarna, Samlingspartiet, KD och enmansgruppen Liike Nyt.

Med belåtna miner stegade partiernas regeringsförhandlare in på Ständerhuset där armbrytningen om ett gemensamt regeringsprogram nu kommer i gång.

För SDP-ledaren Antti Rinne var det lättare att se en gemensam politik med Centern som andra parti än Samlingspartiet. Enligt Rinne skar det sig inte på grund av Petteri Orpos (Saml.) kunnande eller person utan på grund av partiernas olika linjer.

Centern tappade 18 mandat i riksdagsvalet, men är ändå med vid förhandlingsbordet. Regeringskoalitionen har 117 platser i riksdagen, eller 116 utan talmannen.

– Min bedömning är att vi tillsammans med Centern kan skapa en helhetslösning, sade Rinne.

Rinnes mål i regeringsbildningen är att få en regering som motverkar samhällsklyftor, främjar spelregler i arbetslivet och bekämpar klimatförändringen.

Förhandlingarna på Ständerhuset inleddes med expertföreläsningar om den ekonomiska– , sociala– och ekologiska lägesbilden där topptjänstemän gav sin syn på landets utmaningar.

Gamla rävar blixtinkallade

Det är en stor skara nuvarande och tidigare politiker och tjänstemän som partierna har kallat in till armbrytningen. Totalt ska 200 personer förhandla vid ett tjugotal olika bord. Tidtabellen är snäv. Rinnes avsikt är att förhandlingarna ska vara klara redan om drygt två veckor, den 24 maj strax innan EU-valet.

Till exempel Centerns Paula Lehtomäki som numera är generalsekreterare för Nordiska ministerrådet var blixtinkallad, likaså biträdande Helsingforsborgmästaren Anni Sinnemäki (Gröna) och SFP:s ex-riksdagsledamöter Mikaela Nylander och Ulla-Maj Wideroos.

Den förra regeringens största tvistefråga, vårdreformen, har inte försvunnit någonstans. Rinne utesluter inte att man den här gången kunde ta hjälp av en parlamentarisk arbetsgrupp.

Vid partiledarnas gemensamma presskonferens på kvällskvisten kunde eller ville Rinne ännu inte bedöma vilka ärenden som föranleder de hårdaste sammandrabbningarna:

– Det finns många svåra frågor i vår omvärld, men vi vet ännu inte vilka de svåraste sakerna kommer att vara i förhandlingarna, svarade Rinne på HBL:s fråga.

Hur de kommande ministerportföljerna kommer att fördelas ville han heller inte spekulera i.

– Vi har ännu inte talat om några portföljer.

Centerordföranden Juha Sipilä som ännu formellt är statsminister, hör också till förhandlarna.

Intressant är förstås hur det går då Centern, vars nuvarande ekonomiska politik förefaller stå långt från SDP:s, ska byta regeringspartner från Samlingspartiet till SDP.

– Vi har kommit hit med avsikten att nå ett samförstånd, men det kommer inte att bli lätt, sade Sipilä.

Enligt honom kommer Centern att fokusera på vård- och landskapsreformen, arbeta för en höjd sysselsättning och försvara företagarna.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson bedömer att det är upplagt för svåra förhandlingar men säger att den koalition som är under uppbyggnad, var den som hade bäst förutsättningar att göra en politik som stämmer överens med VF:s intressen. Partiet har fört en hård oppositionspolitik mot Centern, men ska nu komma överens.

– Det finns också sådant som vi är ense om, till exempel att överbrygga klyftor och se till att hela landet hänger med i utvecklingen, sade Andersson.

"Beslut på detaljnivå förhindrar problem"

De grönas ordförande Pekka Haavisto hoppas att förhandlingarna resulterar i ett detaljerat program.

– Förra perioden såg vi att det blir besvärligt om partierna inte kommer överens under regeringsförhandlingarna. Vi har många nya riksdagsledamöter som är med och förhandlar. Det är väldigt viktigt att de personer som senare i riksdagen måste rösta för regeringen, vet vad vi har kommit överens om och tror på uppgörelsen, sade Haavisto.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho kommenterade på förmiddagen regeringskoalitionen och Centerns beslut att gå med i regeringen.

– Det är förstås speciellt att Centern efter en katastrof i valet vill vara med och regera, men med tanke på Centerns egen kamp för sin politiska existens, är det en logisk lösning, kanske rentav vettig ur deras perspektiv.

Halla-aho säger att Sannfinländarna hela tiden var redo att ta plats i regeringen, men misstänker att sonderingen endast var "en protokollenlig politisk teater".

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo säger att hans parti och SDP stod långt från varandra trots att partierna på tu man hand diskuterade länge. I flera frågor, till exempel utbildningen, ska partierna ha varit överens.

Elina Lepomäki (Saml), som var med i de preliminära sonderingarna innan partiet fick nobben, säger att det aldrig blev klart för henne vilka finansramarna skulle ha varit.

– Vi har ingen anledning att skämmas, tvärtom. Om det i Finland är ett problem att man stöder sig på Finansministeriets kalkyler och är ens ett uns orolig för utvecklingen under de kommande åren, är vi gärna i opposition.

– I slutet av regeringsperioden var utsikten den, ifall vi inte hade gjort något åt saken, att underskottet i de offentliga finanserna – staten och kommunerna inräknade – hade landat på nästan fem miljarder euro. Vi kunde inte gå med i en regering utan att veta hur de (SDP:s) ekonomiska målsättningarna såg ut, säger Lepomäki.

– Ta väl hand om Finland, lyder den avgående finansministern Petteri Orpos (Saml) råd till partierna som regeringsförhandlar. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning