De är världens sämsta föräldrar

Thérèse Ekberg och David Hjertén, båda 29 år, hyperventilerar flera gånger om dagen, plockstädar ständigt och kan inte sluta skratta åt föräldraskapets många haverier.– Någonstans känner vi oss stärkta av varandras värdelöshet, säger paret som driver den svenska podden "Världens sämsta föräldrar".

Hemma hos svensken David Hjertén är det kliniskt rent. Inte ett dammkorn så långt ögat når, och dammsugaren står tryggt inom räckhåll.

– Det är min akilleshäl. Att vara pedant och förälder är en omöjlig ekvation att få ihop. Jag gör inget annat än städar, säger David, som har två barn, femåriga Filippa och ettåriga Frans.

Poddkompisen Thérèse Ekberg är likadan – som liten älskade hon att kamma mattfransar – och hon är snabbt framme vid soffan för att rätta till en kudde som hamnat fel.

Men där slutar likheterna tvärt med dagens till ytan perfekta föräldraskap.

– Att vara förälder är inte glamouröst. Det är att simma genom hav av sjukdomar och att ständigt somna på golvet i barnens rum. Det enda sättet att klara småbarnsåren är att garva åt dem, säger Thérèse, som är på besök hos David med barnen Miobelle, fyra år, och Milla, tre år.

Perfekta liv

Tillsammans driver Thérèse och David den svenska podden "Världens sämsta föräldrar", en humoristisk bikt om föräldraskapet. De menar att kraven är höga på dagens föräldrar, som förväntas göra kometkarriär, vara rika, snygga, lyckade och närvarande.

– Ytan är allt, det är en uppvisningskavalkad utan dess like på sociala medier. När man ser allas perfekta liv är det lätt tror man att man själv är en misslyckad mamma som inte duger, säger Thérèse.

Hon blev mamma för fyra år sedan och fick en smärre chock av alla krav som sköljdes över henne, från BVC (motsvarar barnrådgivningen i Finland), från kompisar och från folk på gatan.

– Som förälder är du aldrig i en fredad zon, alla har åsikter. I panik ska man snabbt förstå alla krav, samtidigt som man har en skrikande unge i famnen, säger Thérèse.

Släppa garden

Att visa upp och ta del av den polerade och lyckliga presentationen av sitt och andras liv, kan stjälpa mer än hjälpa, visar en amerikansk studie vid Ohio State University. Här har man forskat kring hur dagens föräldrar mår och konstaterar att de har det ganska jobbigt – och att livet på de sociala medierna är en del av orsaken. Man följde yrkesarbetande föräldrar som fått barn 2008–2009 och som ofta använde sociala medier, och såg att de uppvisade högre stressnivåer än de som struntande i Facebook och Instagram.

Både Thérèse och David tror att lösningen på föräldrastressen är att släppa garden. Poddens mission är ett försök till att sänka kraven hos dagens föräldrar.

– Jag skämtar mycket och medvetet om att jag är mammatjock och har fula trosor, all fin fernissa och yta kring föräldraskapet måste bort. Ingen mår bra av det här. Jag blir provocerad ända in i benmärgen av hur många som hakar på drömmen om det ständigt perfekta familjelivet, säger Thérèse.

– Att vara förälder är ingen dans på rosor, alla har konflikter och kräksjukor, alla gnäller på sina barn. Genom att visa svaghet och skratta åt fel och brister blir föräldraskapet lättare, säger David.

"Vill bara gråta"

Familjen Hjertén och Familjen Ekberg är på var sitt håll mitt i småbarnsåren, med blöjbyten, nattvak och trotsiga barn. Och varje dag kommer de till en punkt då de känner sig just som världens sämsta föräldrar.

– Vissa morgnar känner jag mig värdelös från start, jag är för trött, tiden är för knapp och trots att jag lirkar och lurar för att få iväg dem till förskolan tappar jag fattningen och får ångest, säger Thérèse.

– När man kommit fyra meter från dörren på förskolan stannar man för att djupandas och vill bara gråta, säger David.

Stöd till föräldrar

Stöd i föräldraskapet är viktigt, anser man också från politiskt håll i Sverige, och i augusti i fjol beslutade den svenska regeringen om en nationell strategi för stärkt föräldraskapsstöd. Här ingår pengar som kan fördelas till allt från grupper inom mödra- och barnhälsovården och andra stödprogram.

– Jag tror att det är bra att prata om föräldraskapet med andra föräldrar. Då inser man att alla har sina problem, säger David. 

Att vara förälder är svårt, enas de båda om. Men för att motverka föräldraångesten alla föräldrar lider av har Thérèse utarbetat en egen strategi.

– När jag känner att jag håller på att gå sönder vänder jag mig till proffsen och härmar helt enkelt barnens favoritpedagog Andrea på förskolan. Hon får tio barn att sitta stilla utan knot och bråk. Jag går ned på barnens nivå, hittar ett lugn och pratar med en mjuk pedagogröst. Jag går in i rollen så mycket att barnen tror på mig. Det fungerar varje gång!

Fakta

Thérèse och David tipsar

+ Hitta andrum i vardagen.

+ Försök garva åt alla haverier.

+ Blotta strupen och prata med andra föräldrar.

+ Försök ha obokade helger när du inte stressar.

+ Jämför dig inte med andra, det är lönlöst.

+ Härma din favoritpedagog från förskolan.

Fakta

Studien om stressade föräldrar

Sarah Schoppe-Sullivan, doktor i psykologi vid Ohio State University i USA, har i studien "New parents -maternal gatekeeping and fathering behavior across the transition to parenthood” följt 200 yrkesarbetande par som fick sitt första barn 2008–2009. Strävan efter den perfektion som uppvisas i sociala medier kan hämma det goda föräldraskapet och göra föräldern osäker på sina egna val och kunskaper, menar hon. Studien visade att nyblivna föräldrar som ofta använde sociala medier var mer stressade än de som inte gjorde det.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39