De är först ut att rösta i EU-valet

Storbritannien och Nederländerna är först ut bland EU-länderna att hålla val till Europarlamentet i år. Liberaldemokraterna förde kampanj i London i onsdags. Bild: Tolga Akmen/Lehtikuva-AFP

På torsdagen drar EU-valet i gång när Nederländerna och Storbritannien blir först med att öppna vallokalerna. Men Europa får vänta till på söndag för ett resultat.

Valet till Europaparlamentet äger rum 23–26 maj, och varje medlemsstat väljer fritt under vilken av dessa dagar som valet ska hållas. De flesta länder gör som Finland och håller valet på söndagen den 26 maj. Undantagen är Nederländerna och Storbritannien som röstar i dag, Irland och Tjeckien som röstar på fredag samt Slovakien, Malta och Lettland som går till val på lördag.

Viktig princip

Inga resultat offentliggörs förrän den sista vallokalen i Europa stänger på söndag. Detta är något som är av stor vikt, framför allt principiellt, enligt Linda Berg, statsvetare och föreståndare för Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet.

– Det finns en grundläggande syn om att röstningsbeslut ska fattas med så lite påverkan som möjligt av yttre omständigheter, säger hon.

Läs också: Splittrade britter går till val – det nystartade Brexitpartiet väntas bli dagens stora segrare

TT: På vilket sätt skulle resultat från enskilda länder kunna påverka valet i stort?

– Främst om det är resultat som indikerar väldigt drastiska förändringar kan det påverka. Om exempelvis ett tidigare dominerande parti plötsligt får väldigt lite röster, kanske till förmån för ett nytt utmanarparti, skulle det kunna påverka dem som sympatiserar med partier med liknande ideologier i det egna landet, och eventuellt leda till en annorlunda mobilisering av väljare.

Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, framhåller principen om att alla ska gå till röstlokalen med samma förutsättningar som den viktigaste.

– Inget ska få påverka omröstningen. Har man med sig ett partiellt valresultat så har medborgarna gått till val på lite olika premisser.

Resultat på söndagskvällen

Vid midnatt på söndag kommer de första officiella resultaten att börja rulla in från medlemsstaterna. Men redan i kväll väntas de första vallokalsundersökningarna från Nederländerna. Att dra några slutsatser om valet i stort utifrån preliminära resultat från enskilda länder är däremot vanskligt, säger Magnus Blomgren.

Linda Berg instämmer:

– EU:s medlemsländer har stora skillnader i vilka partier som finns, hur många partier som finns och om det finns nya utmanarpartier. Hur partierna sedan samarbetar i Europaparlamentets partigrupper skiljer sig också åt. Det är därför otroligt svårt att dra någon generell slutsats om den totala valutgången utifrån enskilda länders resultat.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning