De allierade befriade Europa

"Med sitt agerande, provokationer och lögner har Ryssland isolerat sig från Europa."

Antti Seppänen, Lea Launokari och Elisabeth Nordgren (HBL 16.2) gör helt bort sig när det gäller relationen mellan Nato och Ryssland.

De allierade befriade faktiskt Europa från fascismen. Sovjetunionens andel av befriandet betydde också vansinnigt våld mot civilbefolkningen och cirka 2 miljoner tyska kvinnor som blev våldtagna. Efter kriget kontrollerade Sovjetunionen hela Östeuropa hårt och styrde tills kommunismens ideologi slocknade. Västeuropas utveckling gick i en helt annan riktning vad gäller demokrati, pressfrihet och yttrandefrihet. Ord som fortfarande inte förstås i Ryssland.

Baltikum och andra länder har alldeles frivilligt ansökt om medlemskap i Nato för att få garantier för sin självständighet. Och de måste vara nöjda med tanke på det som har hänt till exempel i Ukraina och Georgien. Med sitt agerande, provokationer och lögner har Ryssland isolerat sig från Europa.

Ingen marscherar mot Rysslands gränser. Nato övar för att försvara och ger ett klart budskap till Ryssland: Det är demokratin, sanningen och friheten som gäller!

Rainer Blomqvist Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning