De äldres hemvård ska prioriteras i Helsingfors

Borgmästare Jan Vapaavuori har räknat ut att en skattesänkning är möjlig nu. Alla partier i Helsingfors stadsfullmäktige är inte övertygade.Bild: Roni Rekomaa

SFP i Helsingfors prioriterar hemvården för de äldre.

Borgmästare Jan Vapaavuoris (Saml) förslag att sänka skatter ger budgetförhandlingarna mellan partierna extra skruv. Möten är inprickade nästan varje dag nästa vecka.

Hemvården av äldre, färdtjänsten, elevvården och annat stöd till unga som hotas av utslagning är några av SFP:s prioriteringar inför de förhandlingar om Helsingfors stads budget, som inleds nästa vecka. Åtminstone VF och antagligen också SDP omfattar folkpartiets syn på läget. Men det är också på grund av resursbristen i vården som vänsterpartierna inte kan godkänna skattesänkningar. SFP anser att kombinationen är möjlig.

Enligt gruppordförande Björn Månsson är SFP-gruppen nöjd med de tilläggssatsningar som föreslås på utbildning och småbarnspedagogik, men vill öronmärka tilläggspengar för bland annat elevvården.

– Vi välkomnar också satsningen på att i snabb takt reparera skolor och daghem som drabbats av inneluftsproblem. De största behoven av tilläggsresurser finns däremot inom social- och hälsovården. Det gäller inte minst hemvården av de äldre, men SFP vill också utöka den rätt till färdtjänst som tyvärr skars ned för några år sedan, säger Månsson.

Tidigare har SFP:s Marcus Rantala sagt att motiverade satsningar och en sänkning av kommunalskatten kan kombineras då det ekonomiska läget för Helsingfors är bra och skatteintäkterna som helhet ökar.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00