DDR-ministern Margot Honecker avled

Margot och Erich Honecker fotograferade 1993 i Chiles huvudstad Santiago. Bild: Cris Bouroncle

Den tidigare östtyska ministern Margot Honecker har avlidit. Hon dog i Chile på fredagen i en ålder av 89 år. Hon uppgavs ha dött av cancer.

Margot Honecker levde i exil i Sydamerika sedan 1992. Hon försvarade kommunismen in i det sista och såg den tidigare sovjetledaren Michail Gorbatjov som en förrädare eftersom han valde reformernas väg.

Honecker var DDR:s utbildningsminister och ansvarade för politiken där oliktänkares barn togs ifrån sina föräldrar för att adopteras av regeringstrogna familjer.

Margot Honecker var gift med Erich Honecker, som ledde Östtyskland 1971–1989. Han dog av cancer 1994.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning