Kiira Korpi grät floder när hennes dröm gick i kras

Besvikelse, ilska och gråt. Så beskriver konståkaren Kiira Korpi sin reaktion då det blev klart att jättesatsningen Snödrottningen måste skjutas upp med ett år.

Optimisten fick sig en törn. In i det sista hoppades Kiira Korpi på att premiären på Snödrottningen inte skulle behöva skjutas upp.
Onda aningar vibrerade i luften när den första generalrepetitionen på isshowen Snödrottningen arrangerades för någon vecka sedan. Smittspridningen av omikron hade tagit fart och rädslan för eventuella restriktioner hade fått fäste bland de inblandade.
Skräcken påverkade också huvudrollsinnehavaren Kiira Korpi.
– Jag lyckades gestalta Snödrottningens depressiva läggning, hennes ångest och känsla av att ständigt vara utsatt för orättvisor och besvikelser. Hennes personlighet kom tydligt fram under generalrepetitionen. De som såg den tyckte att jag var bättre än någonsin tidigare.
Beskedet om restriktionerna gavs dagen före julafton. När Kiira Korpi och jag talas vid i telefon har hon haft en vecka på sig att smälta chocken men besvikelsen är enorm fortfarande.
– In i det längsta hoppades jag på att vi skulle kunna sätta upp showen. När hoppet grusades blev jag arg och sorgsen och grät floder. Samtidigt är jag tacksam för allt vi hann åstadkomma. Isshowen Snödrottningen kommer att bli fantastisk.
Kiira Korpi tränades i att bearbeta sina känslor när hon studerade psykologi under åren i New York. Då lärde hon sig att jobbiga känslor som ilska och hat hör livet till.

Hur bearbetade du den här besvikelsen?

– Genom att ge utlopp för min vrede och sorg. Det kändes viktigt att allt fick komma ut men också värdefullt att jag var omgiven av mina närmaste. De tröstade och stöttade mig.

Kunde du identifiera dig med den depressiva Snödrottningen när du var som ledsnast?

– Det var nog Kiira som grät.
Livet är kort och man måste våga göra det som känns bra och viktigt i ens eget liv, säger Kiira Korpi.

Optimist

Kiira Korpi är känd som en av våra soligaste idrottare och har utsetts till den positivaste finländaren (2006). Hon beskriver sig som en obotlig optimist som också när hon är som mest nere vet att det är en övergående känsla.
Snödrottningen är en karaktär så långt från Kiira Korpis egen personlighet som möjligt och därför extra rolig att gestalta.
– Snödrottningen är elak och övermodig och jag trivs överraskande bra med de dragen. Men jag har aldrig förr fått gestalta dem inför en publik.
Isshowen Snödrottningen bygger på Hans Christian Andersens saga med samma namn. Sagan handlar om en kall drottning som kidnappar pojken Kaj och om hur Kajs vän Greta måste besegra drottningen för att Kaj ska kunna bli fri.
I all sin komplexitet är Snödrottningen också en mycket ensam människa, påpekar Korpi och säger att hon kan känna igen sig i det.
– Känslan av att vara ensam är välbekant för mig. Under de sista åren av min tävlingskarriär reste jag oftast ensam till tävlingar runtom i världen och då brukade jag längta efter någon som hade gjort mig sällskap. Å andra sidan kan man känna sig ensam också i stora sällskap.
Isen är mitt andra hem, säger Kiira Korpi, här fotograferad i samband med en intervju inför den uppskjutna premiären på Snödrottningen.

Glädjen återkom

Kiira Korpi är en av våra mest framgångsrika konståkare. Hon har varit finländsk mästarinna fem gånger och vunnit ett EM-silver och två EM-brons. Övergången från idrottare till skådespelare har varit rolig men också krävande säger hon.
– Tävlingsmanéren sitter i ryggmärgen. Jag har tvingats lära mig att avstå från de vidlyftiga och teatrala gesterna, alla gester ska röra sig utåt, från en inre känsla. Men det är befriande att slippa jaga poäng.
Under äktenskapet med Arthur Borges Seppälä bodde Kiira Korpi i New York. Där vande hon sig vid att kunna söka upp en ishall när hon fick lust att åka ut på isen.
Efter återkomsten till Finland i somras har Korpi bland annat ägnat sig åt att träna en adept.
– Det hände att jag under karriären förlorade glädjen med konståkning men den har återkommit. Det är fantastiskt att få åka skridsko utan att tvingas överprestera.
– Isen är mitt andra hem.

Kiira Korpi

Ålder: 33 år.
Karriär: Framgångsrik konståkare. Femfaldig finländsk mästare i konståkning. Vann silver i EM i konståkning 2012 och EM-brons 2007 och 2011. Slutade på nionde plats i VM i konståkning åren 2008 och 2011. Avslutade sin karriär 2015. Har efter det bland annat uppträtt i Uusi iloinen teatteri (2016) och fungerat som domare i Tanssii tähtien kanssa (2017). Biografin Ehjäksi särkynyt, skriven i samarbete med Jere Nurminen, utkom 2018. Biografin utkommer på engelska i USA våren 2022.
Aktuell: Har huvudrollen i isshowen Snödrottningen. Isshowen ges på Nokia Arena i Tammerfors vid årsskiftet 2022–2023. Föreställningen den 31.12.2022 kl. 14 är svenskspråkig. Också namn som Laura Lepistö. Petri Kokko, Susanna Rahkamo samt Marigold IceUnity och ishockeyspelarna Niklas Hagman, Jenni Hiirikoski, Marko Anttila och Pekka Saravo medverkar. Regissör är Reija Wäre och musiken har skrivits av Tuomas Kantelinen.

Träning och dialog

Som aktiv konståkare upptäckte Kiira Korpi att finslipandet av det tekniska kunnandet inte var vad hon ville ha ut av sin tränare.
– Tränarna har otroligt mycket makt och ansvar. Jag ville ha en tränare som jag kunde föra en dialog med och som behärskade det psykologiska kunnandet.
Den kompetensen hittade Korpi hos den kanadensiska tränaren Shae-Lynn Bourne.
– Samarbetet med Shae-Lynn gav mig kraft. Hon fick mig att jobba med det som kändes naturligt för mig i stället för att kräva att jag skulle repetera in det jag trodde var naturligt. Arbetet med henne var som en måttbeställning för mig och jag återfick kärleken till konståkning.
Avslöjandena om tränare som förnedrar, trakasserar och skäller ut sina adepter chockade åtminstone dem som inte har insyn i finländsk konståkning. Kiira Korpi säger att träningen av konståkare nu förändrats i grunden.
– Tränarna är inte lika auktoritära längre. I synnerhet de yngre konståkarna förstår att kräva psykiskt stöd.
Kiira Korpi återvände till Finland för att hon visste att hon ville bo här och ägna sig åt konståkning i någon form. Vilken är den värdefullaste insikten efter åren utomlands?
– Att livet är kort och att man måste våga göra det som känns viktigt och bra i ens eget liv.

ANDRA LÄSER