IIHF kan inte hjälpa spelarna att lämna Ryssland – "De har tagit en risk då de skrev under sina kontrakt"

Heikki Hietanen, Finlands representant i internationella ishockeyförbundets styrelse, säger att IIHF inte kan göra speciellt mycket för att hjälpa spelare att lämna den ryska ligan KHL. En spelaragent kritiserar IIHF:s syn på saken och kräver att det internationella förbundet sätter ner foten.

Heikki Hietanen.
03.03.2022 12:23 UPPDATERAD 03.03.2022 12:29
Internationella ishockeyförbundet IIHF:s tävlingsutskott har möte på fredagen. Då ska IIHF ta ställning till vilka två länder som ersätter avstängda Ryssland och Belarus i ishockey-VM i Finland i maj.
Men också ett annat brännande ärende står på agendan under mötet. För tillfället finns 16 finländare och väldigt många fler utländska spelare i den ryska KHL-ligan. Många av dem har uttryckt sin önskan att få lämna ligan och Markus Granlund lämnade, tillsammans med ett par andra spelare, sin klubb inför slutspelsstarten.
Flera klubbar har meddelat att de inte har någon som helst tanke på att bryta kontrakt med sina spelare. En orsak är att KHL har en stark koppling till Kreml och den ryska makten som inte ser invasionen av och kriget i Ukraina som ett krig. En annan är att IIHF stängt av Ryssland (och Belarus) från all internationell verksamhet på obestämd tid på grund av krigshandlingarna i Ukraina.
Flera länder har, via sina förbund och spelarfack, kontaktat IIHF och bett det internationella förbundet om hjälp i situationen.
– Utgångspunkten är att IIHF måste följa och respektera sina egna regler. Det är en svår situation och mycket vi måste ta ställning till, säger Heikki Hietanen, finländsk styrelsemedlem i IIHF.
– Det är en mycket svår situation. Det handlar om spelarkontrakt där det finns invecklade och svåra rivningsklausuler som spelarna själva har godkänt.
Läs också: På vilken sida av historien vill de finländska KHL-spelarna stå?
Hietanen säger att det är juridiskt svårt för IIHF att ta ställning i ett ärende där båda parterna kommit överens och skrivit under kontrakt.
– Det är ytterst svårt för IIHF att gå över kontrakt som spelare godkänt. Spelarna har tagit en viss risk då de skrivit under sina kontrakt, säger han.
En spelare kan ensidigt bryta sitt kontrakt men förlorar då en i kontraktet bestämd summa eller andel av sin lön. Den delen är klar och enkel. Problemet är att den ryska klubben kan vägra att skriva under spelarnas transferkort vilket betyder att KHL-klubben som spelaren lämnat fortfarande äger spelarrättigheterna.
– Spelarrättigheten är hos den klubb som spelaren har kontrakt med. Spelaren måste därför, med hjälp av sin agent som varit med och förhandlat fram kontraktet, förhandla med sina klubbar om att de ger transferkortet åt spelarna, säger Hietanen.
– Vi måste som sagt följa våra regler och hålla fast vid transfersystemet som finns. Att ändra det skulle kräva stora beslut under en IIHF-kongress. Vi är juridiskt bundna och kan inte ändra reglerna snabbt.
Hietanen säger att IIHF är medvetna om att situationen är akut då spelare känner att de sitter fast i Ryssland.
– Tyvärr kan vi inte lösa den här utmanande situationen snabbt. Ryssland är ju inte speciellt ivriga över att samarbeta efter att vi stängt ut dem från all internationell verksamhet.

Spelaragenten: IIHF måste sätta ner foten

Alla delar ändå inte Hietanens och IIHF:s syn på situationen. En spelaragent HBL talat med har inte speciellt mycket förståelse för det internationella förbundets brist på handlingskraft i frågan.
– IIHF måste sätta ner foten. Om de skulle meddela KHL att de kommer att godkänna samtliga transferkort också om klubbarna inte släpper dem skulle frågan vara löst, säger agenten som vill vara anonym.
– IIHF kan inte i den här situationen hänvisa till och hålla fast vid sina regler då det pågår ett krig och då det handlar om att skydda spelare och idrotten.
Agenten säger också att hen personligen hoppas att KHL kommer att upphöra som liga.
– Det kommer att betyda mindre pengar både för spelare och för oss agenter men det kommer att vara en roligare värld, säger han.
– Jag kommer inte att förmedla spelare till KHL. Om någon av mina klienter vill dit får de hitta en annan agent.

Finländarna i KHL-slutspelet

Joonas Kamppainen, Leo Komarov, Mikko Lehtonen.
Frans Tuohimaa.
Teemu Pulkkinen.
Oliwer Kaski, Ville Pokka.
Joonas Nättinen.
Jori Lehterä.
Teemu Hartikainen, Sakari Manninen, Juha Metsola.
Juho Olkinuora.
Joni Ortio.
Jyrki Jokipakka, Harri Säteri.

ANDRA LÄSER