Tesla-chefen Elon Musk: Kanske dags för ny medieplattform

Är yttrandefriheten tillräckligt stark på sociala medier? Tveksamt, tycker Elon Musk, som skriver att han "funderar allvarligt" på att starta en egen plattform. Samtidigt avfärdar megamiljardären att han skulle vara rikast i världen.

Elon Musk vid invigningen av Teslas nya fabrik i Tyskland tidigare i veckan.
Henrik Samuelsson/TT
27.03.2022 13:19
Tesla- och Space X-chefen Elon Musk har flera gånger uttryckt farhågor kring yttrandefrihet. "Med tanke på att Twitter i praktiken fungerar som ett allmänt torg, underminerar demokratin fundamentalt om inte principerna om yttrandefrihet följs", skriver han på just Twitter.
När en av hans nästan 80 miljoner följare då undrar om Musk ska starta en egen medieplattform blir svaret : "Jag funderar allvarligt på detta".
En annan variant, som Musk inte direkt avslår när hans följare föreslår den, vore att försöka köpa Twitter eller någon av de andra stora sociala medier som finns. Twitter har ett börsvärde på 31 miljarder dollar (drygt 28 miljarder euro). Väldigt mycket pengar, men en munsbit jämfört med Teslas börsvärde på drygt 1 000 miljarder dollar – och elbilstillverkaren är bara ett av de bolag Musk är storägare i.
Den Sydafrikabördiga amerikanen brukar beskrivas som världens rikaste person. Men i en lång intervju publicerad i Business Insider, där bland annat Ukrainakriget avhandlas, menar Musk att han ligger i lä.
– Jag är övertygad om att Putin är avsevärt rikare än jag.
Rysslands president Vladimir Putin tros ha lagt beslag på stora rikedomar via korruption i hemlandet, pengar som västvärlden nu försöker komma åt för att pressa Putin i Ukrainafrågan.

ANDRA LÄSER