Kvinnor marscherade stolt i Los Angeles

Exakt ett år efter den första kvinnomarschen marscherade amerikaner igen. I Los Angeles räknade arrangörerna med ungefär 200 000 deltagare. Marscher arrangerades också i andra amerikanska städer och i andra länder. Temat för marscherna var "din röst".

"Slåss som en flicka". De flesta skyltarna hade ett feministiskt eller ett anti-rasistiskt budskap.
Jeanette Öhman
20.01.2018 22:43 UPPDATERAD 20.01.2018 23:20
Med temat uppmanade man folk till valurnorna i kongressvalet senare i år. För ett år sedan, på Donald Trumps andra dag som president, ordnades den största marschen i USA:s historia med 3 till 5 miljoner deltagare. Lördagen den 20 januari, samma dag som den amerikanska statsapparaten tillfälligt stängts ner och på årsdagen av att Trump svors in som president, ordnades likadana marscher runt om i landet och världen.
Trots att arrangörerna poängterat att marschen inte var en direkt protest mot presidenten, visade demonstranterna tydligt vad de tycker om Trump.
I år var temat, din röst och handlade det om att få så många som möjligt att registrera sig och verkligen rösta i det amerikanska kongressvalet 2018.
Arrangörerna var noga med att kalla marschen för ett upprop och marsch för en mer jämställd och jämlikare framtid, inte en direkt protest mot Trump. I praktiken marscherade folk ändå mot den amerikanska presidentens syn på kvinnor, immigration och miljöpolitik.
Som vanligt i USA var de populärkulturella referenserna nära till hands. Här en hälsning till Carrie Fisher (som spelade Princess Leia) som gick bort för drygt ett år sedan.
Redan klockan nio på lördag morgon började Los Angeles stadskärna att fyllas med folk. Många hade t-shirts med texter "The Future is Female" och "Welcome Immigrants", rosa mössor med kattöron och skyltar som på mer eller mindre finurliga sätt avslöjade vad bäraren tycker om den sittande presidenten. Marschen avslutades vid stadshuset där kända kvinnor som Scarlett Johansson, Megan Mullally, Olivia Munn, Olivia Wilde och Alfre Woodard höll tal.

ANDRA LÄSER