Den 2 januari klockan sju på kvällen steg Markus Mustelin och John "Jolle" Blässar i land på den karibiska ön Antigua som vinnare i kategorin parrodd i roddtävlingen Talisker Whisky Atlantic Challenge. De skrev därmed också finländsk roddarhistoria som de första finländarna att korsa Atlanten i roddbåt. HBL:s läsare har fått följa med rodden i en serie artiklar. Duon har fått mycket internationell synlighet och har 35 000 följare på appen TikTok.
– Det känns bra att vara hemma och att ett tvåårigt projekt har kommit till sitt slut, säger Mustelin på en presskonferens i ett snöigt Helsingfors.
Blässar och Mustelin är pigga, solbrända och tacksamma över alla som donerat till insamlingen för Östersjön via John Nurminens stiftelse. Målet att samla in 100 000 euro i samband med rodden är nästan nått.
Bakom framgången i roddtävlingen ligger goda förberedelser, den lyckade starten och att de lyckades hålla en jämn roddtakt från början till slut. Passadvindarna gav god fart i starten och de klarade sig utan hårda motvindar.
– Som erfarna havsmänniskor lyckades vi också snabbt anpassa oss till havsmiljön. För vissa medtävlande blev starten svårare då de drabbades av sjösjuka, säger Mustelin.
Självdisciplin och rutiner viktigt
Resan förlöpte till stor del som planerat och utan större komplikationer eller överraskningar. Men att ro i över 40 dagar i två timmars skift och ständig sömnbrist var en utmaning.
– Att klara av att vila och sova i hettan för att orka var det svåraste, säger Blässar.
– Några gånger kom nog väggen emot, då man började fråga sig själv vad det egentligen är vi håller på med och varför vi är här. I tunga stunder var det viktigt att hålla fast vid rutinerna - att äta, dricka och vila. Småningom återhämtade man sig och återfann rutinen igen, säger Mustelin.
Målgången och naturupplevelsen höjdpunkter
En av höjdpunkterna på resan var helt klart målgången. På den karibiska ön Antigua möttes Blässar och Mustelin av familjemedlemmar som hade rest dit för att välkomna dem. I några dagar gungade marken under roddarnas fötter, men förövrigt fanns inget tecken på att kropparna skulle ha tagit skada av roddens fysiska ansträngning eller en diet på frystorkad mat. Före resan förbereddes en noggrann matplan i samarbete med Fazer.
– Jag tappade 7 kilogram och Markus 5 kilogram, vilket inte är så mycket i jämförelse med hur mycket vissa andra av tävlingsroddarna gick ner vikt, säger Blässar.
Att sitta i en roddbåt på Atlantens böljande vågor dygnets alla timmar, i månljus och under en starkt strålande stjärnhimmel beskriver de som en mäktig naturupplevelse utan like.
– Stjärnhimlen kändes som att ha ett norrsken i sin famn, säger Blässar.
Flygfisk, delfiner, val, och en tonfisk som hoppade upp på däck, hörde till djuren som duon observerade. En ledsam överraskning var att inte en enda dag passerade utan att de såg skräp flyta omkring i vattnet så som fiskeredskap, nät och plastpåsar. Båda har seglat över Atlanten flera gånger tidigare och menar att man ser en tydlig förändring mot det sämre som skett på 30 år.
– Vi måste se oss själv i spegeln, säger Blässar.
Och nu? Vad blir nästa äventyr, undrar säkert många som följt med "the Two Rowing Finns" som roddarduon kallar sig på sociala medier.
– Nu måste vi nog smälta det här en stund, säger Mustelin.
– Inget nytt äventyr i sikte ännu, men vem vet när Markus ringer upp mig med en ny idé, säger Blässar och ler.