Jättebyggen i Kina och Jokeritgräl med Harkimo – det här är Thomas Zilliacus

Den finlandssvenska affärsmannen Thomas Zilliacus bud på världsklubben Manchester United var torsdagens kanske mest oväntade sportnyhet. Det var inte första gången Zilliacus presenterade högtflygande planer.

Thomas Zilliacus drog strålkastarljuset till sig redan i ung ålder. Som chefredaktör för Studentbladet initierade han en debatt om Kekkonens maktfullkomlighet som slogs upp stort i Expressen, enligt historiken över tidningen. 
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
25.03.2023 06:00 UPPDATERAD 26.03.2023 14:28
Thomas Zilliacus är en man som är van med rampljuset. Genom åren har den färgstarka finlandssvensken allt figurerat i rubriker om allt från kinesiska stadionbyggen till Jokeritförsäljningen och räder mot hans företag i Singapore, visar HBL:s arkiv. 
Thomas Zilliacus föddes 1954 i Helsingfors och gick i Tölö Svenska Samskola, även känt som Zillen efter hans släkting Laurin Zilliacus som grundade skolan. 
Under sina ungdomsår utmärkte sig Zilliacus med ett politiskt engagemang, som ordförande för Helsingfors universitets studentkår och medlem av Helsingfors stadsfullmäktige för SFP. Under studietiden var han också chefredaktör för Studentbladet, och fick i den rollen stor uppmärksamhet för en debattöppning om president Kekkonens maktfullkomlighet. 

ANDRA LÄSER